När ni läsarefår den här tidningen har resultaten av de internationella testerna Timss och Pirls nyligen publicerats. Tyvärr går vi i tryck veckan före, men andra medier lär fylla i luckan. Topplistor är alltid tacksamma och skolan gillar alla att ha åsikter om. En slagkraftig kombination alltså.
Som ni säkert vet brukar Finland konsekvent ligga i den absoluta världstoppen, medan Sverige återfinns någonstans i ett mittenträsk där många länder trängs.
De flesta inser att det viktigaste inte är om Sverige blir nummer 15 eller 24. Men testerna är, trots sina brister, ändå intressanta om de kan ge oss ökad insikt. Vari ligger våra brister och styrkor? Finns det något vi faktiskt kan och bör ta efter andra? Vad gör ett lands skola framgångsrik?
Problemet är naturligtvis att den analysen är oerhört komplex. I november publicerade utbildningskoncernen Pearson en omfattande rapport, The Learning Curve, som rankar länders framgångar i ett utbildningsperspektiv. Den tar hänsyn till en mängd faktorer varav Pisa- och Timss-testerna är två.
Finland är i topp, Sverige på plats 21 av 40. Forskarna som står bakom rapporten poängterar att det mest slående av alla slutsatser – det är hur svårt det är att dra slutsatser. Det finns ingen enskild nyckel till framgång. Utbildningssystemet i toppländerna Finland och Sydkorea, till exempel, har nästan ingenting gemensamt. Men några faktorer pekas ändå ut. De handlar främst om vikten av att rekrytera och behålla bra lärare, lärarnas och skolans status i samhället och den generella synen på utbildning. Den kulturella faktorn är alltså otroligt viktig.
Vad tror du är viktigast för att höja lärarnas status? Skriv till mig och berätta!