Kraven på Sfi-lärare är för låga, anser experter. Med den nya lärarlegitimationen krävs nu en termins studier i svenska som andraspråk i stället för som tidigare två terminer.
– Vi är kritiska till den gränsen, den är alldeles för lågt satt, säger Miklos Olofsson vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk.
Sfi kräver mycket av lärarna då de möter elever från vitt skilda bakgrunder, från analfabeter till universitetsutbildade personer, säger han.
– Det går inte att få in all den kunskap som det krävs på en termin. Och med tanke på att kraven ökar på att Sfi-undervisningen ska gå snabbt och eleverna fort ska komma ut i arbetslivet så är behovet av effektiv språkutbildning med kompetenta lärare ännu större.
Christer Hallerby, regeringens sfi-utredare, säger till Ekot i Sveriges Radio att kraven borde vara minst två terminers studier.
Den nya lärarlegitimation ska tas i bruk nästa år. För landets kommuner blir det nu lättare att hitta lärare som lever upp till de sänkta kunskapskraven i den nya lärarlegitimationen, men det är fel väg att gå anser Siv Ekelund, Sfi-lärare i Malmö sedan mitten av 1990-talet.
– Snarare behövs det mycket mer utbildning för dem som ska undervisa analfabeter, säger Ekelund.
Erika Oldberg/TT