Facklig synpunkt: Åsa Bäcklund
Vad är det som gör att fritidspedagogiken är viktig i barns utbildning och fria tid? I kursplansförslaget som Lärarförbundet har tagit fram står det bland annat att ”Den fritidspedagogiska verksamheten ska bidra till elevers allsidiga bildning och till social integration samt fungera som en brygga till hemmiljö och lärande utanför skolan. I förhållande till skolans obligatoriska verksamheter ska fritidshemmet fungera förstärkande och kompletterande”.
Och i Lgr11 står ”Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper. Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen.” Vidare står det att ”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem.”
Jag tror att det är här vi som fritidspedagoger/lärare i fritidshem kommer in. Vi skapar möjligheter för eleverna att hitta sin väg till kunskap. Vi försöker hitta alternativa sätt att lära utanför boken. Vi hjälper eleverna att utveckla sina tankar och möjliggör att de blir verklighet.
Vad är skapande arbete och är det viktigt? Det finns nog en mängd olika svar på den frågan och man kan tolka det på olika sätt, men på alla våra fritidshem i Sverige pågår det skapande i olika former hela tiden.
Det första jag tänker på är det vi skapar tillsammans med barnen med hjälp av olika material som till exempel papper, naturmaterial, färg, trä, textil, lera med mera. Vi använder oss av olika tekniker och tar vara på barnens egna idéer och i slutändan får de någonting konkret att visa upp. Vi kan kalla det pyssla, slöjda eller skapande verksamhet men oavsett vilket utgår det vi gör från den enskilda eleven och hans eller hennes idéer. Vi utför det på fritidshemmet eller i samverkan med skolan.
Finns det andra formerav skapande? Ja, det tycker jag. Jag tänker då på det skapande som man inte kan se i form av en teckning eller något annat alster. Där vi använder oss av olika estetiska uttrycksätt som till exempel musik, teaterlekar och rollspel. För mig är det också ett skapande i samspel mellan individer, enskilt och i grupp. Vi ger eleverna möjlighet att skapa och utveckla goda relationer till kamrater, de får utveckla sina färdigheter och träna sig i att bli självständiga och handlingskraftiga. Vi får uppleva motgångar och medgångar tillsammans, men framför allt är det ett skapande som är levande och resultatet är olika varje gång.
Jag är stolt över att vara fritidspedagog och få möjlighet att vara med och uppleva detta med eleverna. Jag hoppas att vårt gemensamma arbete att stärka fritidspedagogikens betydelse ska ge resultat så att vi till slut får en godkänd kursplan och att allt fler därmed ska förstå betydelsen av att alla elever får del av de fritidspedagogiska verksamheterna.