Tre av 1990-talets stora skolreformer ska utvärderas på uppdrag av regeringen. Kommunaliseringen, det fria skolvalet och införandet av fristående skolor ska utvärderas av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).
Utvärderingen ska titta på vilka effekter reformerna har haft på integration, jämlikhet, utbildningens kvalitet, elevernas resultat och alla elevers tillgång till en likvärdig utbildning. Bakgrunden är Skolverkets nationella utvärderingar av grundskolan 1992 och 2003 som visade på att elevernas resultat försämrades kraftigt under perioden.
Utvärderingen ska vara klar den 15 december 2014, det vill säga efter valet.
Regeringen har tidigare tillsatt en utredare som ska utvärdera eventuella effekter av kommunaliseringen för elevernas studieresultat, läraryrkets status, lärarnas och rektorernas arbetsuppgifter samt likvärdigheten.
Dessutom har en annan utredare tidigare fått uppdraget av regeringen att bedöma om de åtgärder som vidtagits från 2007 och framåt för att höja kunskapsnivån i skolan får förväntad effekt.
Örebroforskaren Ninni Wahlström, har i sin tur fått 1,6 miljoner kronor från IFAU, för att titta på den senaste läroplanen, Lgr 11. Hon ska i ett internationellt perspektiv undersöka hur läroplanen värderar kunskaper och normer, följa upp hur de utformas och tolkas av lärare och skolor och till sist utvärderas. En viktig fråga är om läroplaner i olika länder blir allt mer lika eftersom bland annat organisationer som EU och OECD formulerar vissa nyckelkompetenser som påverkar läroplansutformningen.
Elisabet Rudhe