Var tredje rektor har valt att ha skolavslutning i kyrkan, drygt hälften i skolan. Det visar en enkät som tidningen Dagen gjort.
Tidningen Dagen frågade 455 grundskolerektorer, det vill säga ungefär 10 procent av alla grundskolerektorer, hur de tänkte fira skolavslutning. 163 av dem svarade på enkäten.
Av dem som hade valt kyrkan svarade drygt 80 procent att de kontrollerar ”ganska mycket” eller ”fullständigt” hur det hela ska gå till.
38 procent har sagt ja till att julevangeliet läses, 28 procent till att prästen/pastorn talar utifrån det kristna julbudskapet, 8 procent till att prästen/pastorn läser välsignelsen över eleverna.
Tre av fyra anser att Skolverkets nya direktiv inte påverkar deras ställningstagande. Men fyra av tio säger samtidigt att skollagen behöver förtydligas i frågan.
Det finns olika uppfattningar om skolavslutningsdebatten bland de tillfrågade rektorerna. Den är alltifrån viktig, tröttsam, till pinsam och löjlig.
Frågan om skolavslutningen ska få firas i kyrkan eller inte har diskuterats länge, men blev särskilt tydlig sedan kyrkan skildes från staten 2000.
• 2006 avrådde Diskrimineringsombudsmannen (DO) från att fira avslutning i kyrkan. Men betonade samtidigt att det måste finnas utrymme för traditioner som på något sätt kopplar till kristendomen vid avslutningen.
• 2007 gick utbildningsminister Jan Björklund ut med en debattartikel där han skrev att det var okej med avslutning i kyrkan, med en präst närvarande. Han menade också att avskaffande av kulturella traditioner kan leda till ökad intolerans mot invandrare.
• 2009 uttalade sig Skolinspektionen och sa att det är rektors ansvar att alla elever kan delta om avslutningen sker i kyrkan. Var gränsen för religionsutövning går måste bedömas från fall till fall, sa Skolinspektionen också.
• 2011 visade en enkät i Kyrkans tidning att i nio av tio församlingar förekommer skolavslutning i kyrkan. I mer än var tredje församling förekommer bön vid avslutningen. Samma år infördes den nya skollagen som slår fast att utbildningen ska vara icke-konfessionell.
• I november 2012 kritiserade Jan Björklund Skolverkets tolkning av lagen för att vara för strikt. Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid, sa utbildningsminister Jan Björklund till TT.
Han öppnade också för att det kan behövas en lagändring.
• En enkät gjord av Sveriges Radio, i december 2012 och bland 600 rektorer, visade att var sjätte skola ändrat sina traditioner sedan den nya skollagen trädde i kraft. Detta för att man känner sig osäker på vad som gäller.