Det svenska systemet öppnar för att sekter kan driva friskolor och plantera sina idéer i barnens huvuden. Kontrollen i systemet är för slapp, anser rapportören för Europarådets parlamentariska församling (Pace).
– En sekt kan skapa en skola som verkar följa undervisningsplanerna men kanske under lektioner påverka med idéer från sekten. Det är inte vad vi vill ha i undervisning av barn, säger Rudy Salles, fransk parlamentariker och Pace-rapportör, till TT.
Han ska i maj nästa år lägga fram en rapport till Pace om hur barn och ungdomar ska skyddas mot sekter. I arbetet besöker han och tar exempel från Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Ukraina och Sverige – som han redan besökt.
En svaghet han finner i Sverige är att lärare på friskolor, i motsats till exempelvis i Frankrike, inte är offentligt anställda.
– Det gör systemet känsligt, säger Salles.
Ett annat problem är att myndigheterna alltför sällan granskar verksamheten vid enskilda skolor, anser han.
– Det är viktigt att staten och de olika myndigheterna kontrollerar lite mer.
Salles påpekar att sådana trossamfund som han kallar sekter, som scientologer och Jehovas vittnen, ofta är penningstarka och aktiva över nationsgränser.
En annan svag punkt i Sverige är att samfundens ekonomi inte granskas mer, anser Salles.
Han föreslår att Sverige inför en granskningskommitté i riksdagen som är inriktad på sektproblematik. Salles pekar på att franska parlamentet sedan många år har en sådan.
– De jobbar hela tiden med frågorna, talar med människor och ger råd och förslag till regeringen om vad som bör göras. Det vore bra om alla europeiska parlament kunde ha sådana kommittéer.
Salles vill inte peka ut enskilda sekter som han anser redan utnyttjat det svenska systemet.
– Men systemet är känsligt och kan locka sekter att bygga upp skolor i Sverige.
Tomas Bengtsson/TT