… Johan Ehrenberg, journalist, debattör, författare och vd för företaget Egen El, som har fått Konsumentpriset Blåslampan. Egen El har bidragit till ökad konsumentmakt och en bättre miljö, tycker Sveriges Konsumenter och Råd & Rön som står bakom priset.
1.Först och främst, grattis! Hur känns det att få Konsumentpriset?
– Jag blev väldigt glad och lite överraskad eftersom det var många fina konkurrenter bland de nominerade, exempelvis journalisten Joel Dahlberg som har granskat finansbranschen. Det känns som ett pris för något som man gör här och nu och inte för det man har gjort tidigare, som det ofta är med priser och utnämningar.
2. Vad är Egen El?
– Det är ett företag som säljer paketlösningar till konsumenter som vill göra egen el med hjälp av framför allt solkraft och vindkraft, som ett alternativ till den el som köps från de dominerande storbolagen.
3.Hur fungerar det?
– Alla som har ett hus, eller bor i ett hus som ägs av någon annan, kan montera solceller på taket och koppla en växelriktare till elskåpet i huset eller lägenheten, som gör att man själv producerar en del av elen man förbrukar. Bor man i lägenhet och får låna ett tak eller har en södervänd balkong så fungerar det lika bra. Vi har till exempel installerat system i en bostadsrättsförening i Timrå. Man kan också använda vindkraft, men det är lite krångligare och dyrare. En solcellspanel fixar många däremot att montera själva, fast växelriktaren måste en hantverkare koppla in.
4. Är ni ensamma om den här tjänsten?
– Nej, det finns fler som säljer samma typ av tjänst, numera även de stora bolagen. Men ett skäl till att vi fick priset är nog att vårt företag är uttalat politiskt. Vi deltar i debatten och har drivit på lagstiftningen som har gjort det här alternativet möjligt för konsumenterna. Nu lobbar vi för en lag om kvittning som innebär att man kan producera sin el under sommaren och använda den på vintern utan att behöva skatta för besparingen som man gör på den egna elen.
5.Vilka är fördelarna för konsumenten med egen el?
– Framför allt att man skonar miljön och klimatet. Med solceller på villataket kan man minska det årliga koldioxidutsläppet med 6–7 ton, vilket alla måste göra om det ska finnas något beboeligt jordklot kvar till våra barn och barnbarn. Här i Sverige har vi råd med det till skillnad från många människor i andra delar av världen. Har man inte råd kan vi hjälpa till att göra en ansökan om solcellsbidrag via länsstyrelsen. Ser man på längre sikt, runt 7–10 år, kan man också minska sina elkostnader genom egenproducerad el.
6.Konsumentpriset består av en blåslampa och 10 000 kronor. Vad ska ni göra med pengarna?
–Vi ska köpa två nya solcellspaneler till företaget, vilket blir ytterligare ett litet bidrag till att motverka klimatförändringarna. Blåslampan ställer vi här på en hylla.