Michael Rassmucén driver webbplatsen Idrottslärare.se och bloggen Mer än bara jympa, där han delar med sig av lektionstips och tankar om idrott och hälsa.
Hur kommer det sig att du startade en sajt för idrottslärare?
– När jag gick idrottslärarutbildningen för tio år sedan blev jag trött på att gå till biblioteket för att hitta lektionsplaneringar. Webbplatsen har nu funnits i fyra år och bloggen i två år. Det är en plattform där jag kan skriva av mig och dela med mig av tankar och reflektioner om det jag lyckats eller misslyckats med. Den har ungefär 1 000 besök i månaden.
Du är både lärare, föreläsare och bloggare. Vilken är din drivkraft i arbetet?
– Att hela tiden förnya mig, utan att börja om på nytt, att hitta bra undervisningsmetoder som lockar eleverna att vilja mer. Det är svårt, men jag vill hitta nycklar att bedriva friluftsundervisning på ett bra sätt till exempel. Bli snabbare, bättre, kvalitetssäkra - vad ingår i uppdraget? Jag tycker det är roligt, jag tänker idrott hela tiden.
Varför blev du lärare i idrott och hälsa?
– Jag bestämde mig andra året på gymnasiet. Jag behärskade de flesta idrotter, tyckte om att röra på mig och var intresserad av motion och träning. Men jag hade inte så bra erfarenheter från mina egna lärare. Vi gjorde bara enformiga saker som läraren tyckte var roligt och det var bara prestationen som bedömdes. Jag insåg med tiden när jag utbildade mig hur fel de gjort.
Vad blir du glad av i yrkesvardagen?
– Många saker. Mötet med eleverna, oftast, när de har viljan att röra på sig, och ibland av utmaningen att få en individ att vilja röra sig som inte velat det tidigare. Små saker som kanske inte händer jätteofta, men som ger energi att orka mer.
Vad är en dålig dag eller svårt på jobbet?
– När det är svårt att få med eleverna på tåget jag planerat, att jobba i uppförsbacke. Vi ska också göra otroligt mycket som lärare, det är jobbigt att åstadkomma allt skollagen säger med små resurser.
Var hämtar du energi?
– I det lilla. Att träna själv och i att vara med familjen, den tar mycket tid.
Är det någon yrkesfråga du tycker är extra angelägen just nu?
– Det jag vill lyfta är: Hur kan vi öka kvaliteten på vår undervisning med de resurser vi har? Vilka är våra tillvägagångssätt för att eleverna ska erhålla allt i kursplanen? Det är den svåra ekvationen. Efter ett år börjar man se vilka möjligheter och utmaningar som GY 11 har. I gymnasiet krävs mycket teori av en 16-åring. För att få A ska eleven exempelvis ”utförligt och nyanserat diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt och nyanserat beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt”. Hur ger vi rätt förutsättningar att diskutera det, har vi lärare rätt kunskap?