Krönika. Efter en tuff förmiddagslektion då jag mer eller mindre har jagat elever som har haft svårt att fokusera och genomföra sitt arbete, öppnar jag dörren till nästa grupp elever och möts av ett glatt ansikte.
– Välkommen tillbaka, Sara! Kul att du är här igen.
All frustration från förmiddagen är som bortblåst hos mig och det värmer i bröstet. Han och hans klasskamrater har saknat mig då jag varit bortrest en vecka och undrar vad de ska få lära sig denna dag.
Att jobba med ungdomar är verkligen utmanande och helt fantastiskt! Man lever länge på de stunder då man märker att man får med sig gruppen i intressanta diskussioner där alla är delaktiga och delger sina tankar och funderingar. Jag har förmånen att ha lektioner i hem- och konsumentkunskap på 160–180 minuter, vilket gör att vi ofta hinner med hela arbetsprocessen, att planera, genomföra och värdera, samt att ha diskussioner i gruppen. Gruppstorlekarna varierar mellan 13–16 elever och det gör att fler känner sig trygga och vågar prata mer än i helklass.
När jag har varit runt på flera skolor i landet och träffat kollegor så märker jag att detta absolut inte är någon självklarhet. En utmaning för oss lärare i hem- och konsumentkunskap är att få våra rektorer att inse vinsterna, för både eleverna och oss, med längre pass.
En annan utmaning för oss är att hitta tillfällen för fler ämnesövergripande projekt. På många skolor har man hittat fungerande former för detta, medan man på andra fortfarande trevar sig fram. På min skola ligger salarna i hem- och konsumentkunskap, tillsammans med slöjden, i ett annat hus. Så ser det ut på flera ställen och bara det gör att man som lärare blir avskärmad från sina kollegor. Jag tycker dock vi håller på att finna bra former för gemensamma projekt, då vi detta år har delat in läsåret i tre perioder vilka avslutas med två schemabrytande veckor. Helst hade jag velat vara delaktig i flera projekt, men eftersom jag har undervisning i fyra arbetslag och har svårt att klona mig så får jag nog nöja mig med färre.
Syftet med undervisningen i hem- och konsumentkunskap är bland annat att eleverna ska utveckla sin initiativförmåga och bli medvetna om vilka konsekvenser olika val och handlingar ger för en hållbar utveckling. Detta blir lättare för dem om de ser att många ämnen hör ihop och inte är separerade från varandra. När ungdomarna ser nyttan och glädjen med att lära sig nya saker och befästa sina kunskaper så kommer vi säkert, även fortsättningsvis, mötas i dörren av många glada, förväntansfulla och nyfikna ansikten.
↧
Glada ansikten är lön för mödan
↧