För första gången på fyrtio år ska alla svenska elever ges möjlighet att läsa ett nytt språk.
Inom tio till femton år måste samtliga svenska gymnasier och en stor del av grundskolorna erbjuda undervisning och ha legitimerade lärare i mandarin. Det blir konsekvensen av förslaget att införa ett fjärde språkval som utbildningsminister Jan Björklund presenterade på måndagseftermiddagen.
– Urvalet av våra nuvarande moderna språk är en rest från 1900-talet. Kina är världens största land och sannolikt snart även den största ekonomin. Att ha fler som talar språket kan bli en konkurrensfördel för oss, säger Jan Björklund.
Även om reformen på papperet är tänkt att börja gälla redan hösten 2014, betonar han att det är en lång process som har inletts i och med att Skolverket fått i uppdrag att ta fram kursplaner för kinesiska.
Jan Björklund tror att det kommer att ta minst tio år innan förändringen är fullt genomförd, vilket bland annat innebär att ämnet då måste erbjudas i samtliga svenska gymnasieskolor.
– Till att börja med måste vi få fram kinesisktalade lärarutbildare. Först därefter kan vi börja utbilda lärare i ämnet. Det är 40 år sedan vi hade en liknande reform i den svenska skolan. Senast vi införde ett nytt språkval i praktiken var spanska på 1970-talet, säger han.
Eftersom kinesiska bygger på ett teckensystem är språket svårare att lära sig än andra. Men Jan Björklund tror inte att färre lärarstudenter kommer att lockas till att läsa kinesiska än till andra ämnen.
– Även om lärarutbildningen som helhet har alldeles för få sökande så gäller inte det specifikt språk, säger han.
Niklas Arevik