Att naturvetenskap och teknik inte står högt i kurs hos många unga är ett känt faktum. Därför har Skolverket fått regeringens uppdrag att stärka undervisningen. Veronica Bjurulf leder satsningen.
– Jag ska leda uppdraget som handlar om utvecklingsinsatser i naturvetenskap och teknik. Uppdraget kom precis när jag började på Skolverket i augusti. Det har varit full fart sedan dess. Vi har fem år på oss.
– Uppdraget handlar om att vi ska göra insatser som rör förskola, grundskola och gymnasium samt övergången till högre utbildning. Det är ett stort uppdrag som rymmer fyra ämnen.
Varför fick just du jobbet?
– Jag tror att det beror på min bakgrund. Jag är grundskollärare och har arbetat som lärare och lärarutbildare. Dessutom har jag skrivit en avhandling om teknikämnets didaktik och forskat inom ämnet.
Hur kom det sig att du blev intresserad av teknik?
– Jag växte upp i en tillåtande familj och fick vara med och prova på. Min pappa är mycket händig och har reparerat allt från bilar till smycken och byggt hus – både stort och smått.
Varför är det så viktigt att öka intresset för naturvetenskap och teknik?
– Det är helt avgörande för Sveriges utveckling och för att vi ska kunna fortsätta att vara ett industriellt föregångsland. Det handlar om frågor som hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Jag ser det också som viktigt för den enskilda individen. Det är många frågor i vardagen, som arbetslivsfrågor och politiska beslut, som rymmer naturvetenskap och teknik.
Vilka insatser ska genomföras?
– Just nu håller vi på att planera olika insatser för fullt. Det handlar om insatser som leder till ökad måluppfyllelse och att öka intresset för vidare studier inom området. En del är att anordna kurser för dem som undervisar i år F–3. En annan del är att vi ska stödja andra aktörer som gör insatser som stämmer med regeringsuppdraget. Vi ska också arbeta med NT-utveckling i kommunerna och utbilda personer som ska arbeta med sina kollegor för att utveckla undervisningen i naturvetenskap och teknik.
Hur är intresset för satsningen?
– Det verkar vara positivt, många hör av sig och undrar vad det ska bli.
Du var med och arbetade fram nya kursplanen i teknik. Hur har första året med nya kursplanen gått?
– Jag upplever att många tycker att de fått hjälp i sin verksamhet. Det centrala innehållet är ett stöd i vad man ska undervisa om. Men många famlar i bedömningsfrågor, därför anordnar Skolverket bland annat konferenser för rektorer och lärare under hösten. Det finns också en film om bedömning i teknik på Skolverkets webb.
Vad tror du är viktigt för att få elever att tycka att undervisningen i naturvetenskap angår dem?
– Det är jätteviktigt med inspirerande och engagerade lärare. För att bli det krävs kunskaper så att du blir trygg i det du undervisar om. Men det krävs också att undervisningen sätts in i ett sammanhang så att eleverna förstår relevansen.