Många lärare har fått för lite fortbildning för att kunna sätta betyg på rätt sätt i det nya betygssystemet, enligt två nya undersökningar. — Det är en skandal. Det innebär att betygsättningen inte kan ske på ett rättssäkert sätt. Regeringen måste satsa mer på att fortbilda lärarna, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
60 procent av lärarna anser att de har fått för lite fortbildning om den nya sexsiffriga betygsskalan för att kunna sätt betyg på rätt grunder. Det visar en undersökning från Lärarnas Riksförbund med över 2.000 betygsättande lärare i grund- och gymnasieskolan.
Enligt en undersökning från Lärarförbundet har bara en av tre lärare fått tillräckligt underlag för att sätta de nya betygen. 193 lärare i årskurs 6 till 9 svarade på den undersökningen, som genomfördes av Novus.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) hävdar att de nya betygen blir mer rättvisa och likvärdiga än tidigare.
— Förberedelserna har varit mer omfattande än någonsin förut, säger han till TT.
Enhetschef Karin Hector-Stahre på Skolverket bekräftar den bilden:
— Skolverket har inför den här reformen gjort mycket, mycket mer än inför någon annan reform. Vi har träffat otroligt många lärare, rektorer och huvudmän, vi har haft mängder av konferenser och producerat massor av material. Bara under den här hösten har vi informerat 11.000 lärare om betygsreformen.
Men är det acceptabelt att de flesta lärare anser att de är för dåligt förberedda för att sätta de nya betygen?
— Nej. Det finns skolor och kommuner där man kan ta större ansvar för att förbereda lärarna. Vi vet att lärare har undrat när de ska hinna med att få sätta sig in i den nya betygsskalan.
Den nya sexsiffriga betygsskalan tillämpades första gången förra läsåret för elever i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 1 i gymnasiet. Detta läsår används det för alla elever från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 i gymnasiet.
Stefan Helte