Lärarfacken, de rödgröna partierna, Skolverket och Skatteverket avvisade åter igen regeringens förslag att utöka skatteavdrag för läxhjälp till gymnasieelever vid en hearing i riksdagens skatteutskott på torsdagen. Men förslaget har stöd av en majoritet i riksdagen.
Både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund avvisade regeringens förslag om läxhjälpavdrag på gymnasiet vid en hearing i riksdagens skatteutskott på torsdagen.
Men allt talar för att förslaget går igenom ändå eftersom det har stöd av en majoritet i riksdagen. Skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M) har tidigare sagt att tidtabellen ligger fast och att riksdagen ska fatta beslut i frågan i december.
Regeringen har föreslagit att rut-avdraget för läxhjälp ska utvidgas så att det omfattar även gymnasiet och inte bara grundskolan som i dag. Dessutom ska lärare kunna ge läxhjälpen, vilket inte är tillåtet med dagens rut-avdrag.
De rödgröna partierna är emot förslaget och har kritiserat regeringen för beredningen. Dels har regeringen bortsett från Skolverkets och Skatteverkets invändningar, dels har lärarfacken inte fått yttra sig.
Vid en extra insatt hearing med skatteutskottet på torsdagen kritiserade Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén läxhjälpsförslaget.
– Det är inte önskvärt att storleken på föräldrarnas plånbok avgör vilken typ av stöd eleverna kan få. Alla elever har rätt till de insatser som krävs för att de ska kunna nå målen enligt en av skollagens grundparagrafer. Ur det perspektivet vore det rimligare att de pengar som avsätts för skattereduktion används i skolan i stället för utanför skolan.
Eva-Lis Sirén varnade också för de yrkesetiska dilemman som kan uppstår för lärare som erbjuder läxhjälp på sin fritid.
– Man kan som lärare hamna i situationer där det här definieras som konkurrerande bisyssla. Lärarna kan också hamna i en jävssituation där man ger läxhjälp till en elev vars kunskaper man samtidigt ska betygsätta.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner avvisade också förslaget.
– Vi är helt övertygade om att en sådan här reform kommer att gynna elever till resursstarka föräldrar. Vi kämpar för en likvärdig och kompensatorisk skola och måste sträva efter att de resurser som finns tillgängliga ska riktas till skolan och kommer alla elever till del.
Stefan Helte