Att alla ska hitta någon rörelseform som passar – däri ligger utmaningen. Och att få jobba med yngre barn som i hög grad går att inspirera – däri ligger glöden. Åke Huitfeldt i Umeå blev utnämnd till ”Årets idrottslärare 2010”.
– Men ganska snart var det intresset för barnen som blev starkare. När jag var ung jobbade jag på kollo för barn som hade det trassligt hemma och upptäckte att jag tyckte det var väldigt givande, säger Åke Huitfeldt.
Genom åren som lärare är det förstås mycket som har förändrats och Åke Huitfeldt tycker det är svårare att se den stora mellangruppen nu. Alltså de som gillar att röra på sig men som inte har höga prestationskrav.
– Polariseringen har blivit större och det är svårare att påverka de som är helt ointresserade av idrott, säger han.
Han jobbade i 27 år på samma låg- och mellanstadieskola innan han bytte arbetsplats till Östra gymnasiet där han jobbar i dag. En av anledningarna till arbetsplatsbytet är hans problem med tinnitus. Han saknar att jobba med de yngre barnen men gillar gymnasiet också. Här ligger utmaningen mer i att hitta något som passar alla. Och då är det viktigt med starka relationer.
– Det kan hända att någon kommer på en skridskolektion och säger att han inte tänker åka skridskor för att han aldrig gjort det tidigare och aldrig kommer att vilja göra det. Då gäller det att bygga på den relationen. Jag försöker få eleven att förstå att det kan hända att han kan tycka att det är roligt och att han kommer att ha nytta av att kunna delta. Det är inte lätt alla gånger, säger Åke Huitfeldt.
Han pratar mycket om att fokus ligger på eleverna och att det är dessa som måste tjäna på idrotten.
– I jobbet som lärare är jag nybörjare varje dag, det är spännande. Det är eleverna som ska forma idrotten, inte tvärtom, säger Åke Huitfeldt.
Varför just han blev utvald att få NCFF:s utmärkelse ”Årets idrottslärare 2010” kan han bara spekulera kring. Han hoppas att det är ett pris han får för jobbet han har gjort under en lång tid, något som kan ses som hållbart.
– Jag tror jag fungerar som en talesman för kvalitet och utbildning för de yngre barnen. Jag ser alla barn, inte bara de som kommer att bli nästa Zlatan. Jag har också verkat för ämnet utåt, i media och i andra sammanhang, säger han.
Åke Huitfeldt har bland annat skrivit en bok som används i utbildningen till lärare i idrott och hälsa.
– Jag har nog varit en person som samlat idrottslärarna och jobbat för att höja statusen i yrket, säger han.
Men han har aldrig varit ensam.
– Det är som att få Nobelpriset, det finns en ”forskargrupp” som inte kommer fram i ljuset. Jag har haft många runt mig som har inspirerat och gjort mitt jobb så här roligt, säger han.
För prispengarna på 15 000 kronor tog han med sig dottern till Alperna och åkte skidor en vecka.
– Vi hade redan beställt resan, men då fick priset bli resan i stället, säger han.