Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Appar för lek med ljud och bild

$
0
0

Det är så roligt att se att arbetet med lärplattor verkligen börjar ta fart ute i förskolorna. Nästan ännu roligare är att så många utnyttjar internet för att dela med sig av sina idéer och arbetssätt så vi alla kan ta hjälp och inspireras av varandra. Jag och några av mina kollegor har jobbat med Ipads i snart två år, och arbetar fortfarande med att hitta de bästa formerna för att dela tankar och sprida goda exempel. I den här artikeln tänker jag dela med mig av några av mina bästa appar, och så hoppas jag få läsa om ert arbete och era bästa tips på nätet eller här i tidningen senare.

En av de allra viktigaste lärdomarna mina kollegor och jag har gjort är att det är pedagogen och den pedagogiska aktiviteten som gör skillnaden när vi arbetar med lärplattorna. Det är inte appen, utan du som är pedagogen. Alltså står själva aktiviteten i centrum i mina tips. Vi har, som många andra, valt att använda lärplattor från Apple. Det finns numera många andra fabrikat på marknaden, än så länge med operativsystemen Android eller Windows. Fler och fler appar finns också i versioner för alla typerna av plattor.

En sak som lärplattorna har underlättat, är möjligheterna att fotografera och experimentera med sina egna foton. Visst har vi till viss del kunnat göra det även före lärplattornas intåg, men det är onekligen enklare med dem än utan. Här kan vi enkelt använda både bilder av barnen själva och bilder som de fotograferat, med några tryck.

I appen Get Sliced 3 Wayskan ni ladda in foton av barnen själva, och byta ut ögon, näsa och hakparti mellan bilderna. Tänk Mixmax-spel, så förstår ni. Hur ser Ellen ut med Hozins haka? Det här är en lek som brukar locka till skratt, men som också bäddar för bra diskussioner om likheter och olikheter. Vi är olika, men lika bra. Appen finns i något begränsad gratisversion och med full funktionalitet om ni betalar för den.

En annan spännande app är Morfo Booth (finns också i gratis- respektive betalversion) där ett foto av ett ansikte kan förändras till närmast oigenkännlighet. Hur ser jag ut som tiger? Eller som viking? Prova spela in ljud och få en video. Hur ser det ut när du, utklädd till clown, sjunger en sång? Några av figurerna kan se lite läskiga ut, vilket kan vara bra att tänka på, men det handlar inte om någon skräckfilm.

Alla appar behöver man inte ladda ner. Inbyggt i Ipad-ens operativsystem finns PhotoBooth, som eventuella användare av Mac-datorer säkert känner igen. Appen är en guldgruva för barn i den där åldern då den egna spegelbilden är något av det bästa som finns. Här kan ni testa olika spegeleffekter à la Lustiga huset eller ta värmekamera- och röntgenbilder. Jättekul att experimentera med och samtala kring. Populärast i mina barngrupper brukar värmekameran, som ibland ger nästan psykedeliska bilder sprakande av färg, vara. Det går ju att ta kort på vad som helst med PhotoBooth, inte bara människor. Motiv från inom- och utomhusmiljön brukar också bli rena konstverken, som ofta ställer detaljseendet på prov.

En annan rolig och lärorik sak att experimentera med är ljud, och varför inte era egna röster? Här kan ni använda appen Voice Changer Plus. Det är enkelt att spela in röster och sedan lägga på olika ljudeffekter. Tala in en mening eller ett par ord, och hör hur du låter som en mus, en sköldpadda, med häftigt eko eller varför inte baklänges? Våra barn experimenterar numera envetet med att kunna säga sina namn baklänges, så de sedan låter rätt i appen. Det kräver en hel del tankeverksamhet, lyssnande på ljuden och många försök, men det blir mer och mer likt, och vi blir bättre och bättre på att identifiera bokstavsljuden.

I appen Backwards Cam HDkan ni ta baklängesspelandet till ännu en nivå. Här kan ni nämligen spela upp hela filmer, med både rörelser och ljud, baklänges. Använd den inbyggda kameran för att spela in, och ändra sedan filmen inne i Backwards-appen, så kan ni titta så många gånger ni vill på både fram- och baklängesversionen. I appen finns också många andra inställningar, där ni kan välja olika ljudkällor – inbyggda ljudspår, musik från Itunes eller ljudet från originalfilmen, uppspelningshastighet med mera. Hur ser det egentligen ut när man kastar en boll eller hoppar ner från en sten baklänges? Och hur blir det när jag sjunger Imse Vimse, med både rörelser och ljud baklänges?

Ibland vill man ta saker lite långsamt. Dra ner tempot. Kanske ta möjligheten att studera ett löv som singlar mot marken eller detaljstudera hur det går till att göra en kullerbytta. Med VideoPix kan ni göra just detta. Med några enkla tryck ändras uppspelningshastigheten på filmer ända ner till en ruta per sekund, och ni kan se det hela om och om igen för att analysera riktigt ordentligt. Ett tips för att dokumentera riktigt snabba experiment eller akrobattrix, kanske? Eller bara för att hinna se på riktigt hur saker egentligen ser ut.

Eva-Mari Kallin Förskollärare och digitalista på Björknäs förskolor i Nacka. Som digitalista arbetar hon med både barn och pedagoger för att inspirera, fördjupa och utveckla nya arbetssätt.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>