Branschen för vattenbruk och turism på Västkusten har i många år oroat sig för de kustnära näringarnas framtid. Efter en rad utredningar om vattenbruket i området fick Gunnar Höglind och Karin Hollertz Valentinsson, båda lärare på Gullmarsgymnasiet och den då naturvetenskapliga linjen, i uppdrag att ta fram en yrkesutbildning som slutligen blev ett gymnasieprogram.
– Vi fick uppdraget att starta en KY-utbildning inom Vattenbruk och turism. Det var ett jättespännande arbete och vi fick den både tillverkad och beviljad, säger Gunnar Höglind. Dilemmat var bara att vi inte fick några sökande från den målgrupp vi vände oss till.
Intresse för heltidsstudier på området bland vuxna var i princip lika med noll. Dock kvarstod branschens behov av ny arbetskraft och det var då tankarna på ett gymnasialt yrkesprogram tog form.
– Vi insåg att det var på gymnasienivå vi skulle lägga oss. Samtidigt höll vi på att göra om inför GY11 och få ihop en spetsutbildning för naturbruk och biologi. Annars skulle vi inte få behålla marinbiologin som ämne på skolan.
De båda lärarna arbetade om och förbättrade det före detta naturvetenskapliga programmet som funnits på gymnasiet i 15 år. Det nya programmet fick namnet marinbiologisk spetsutbildning men det fanns fortfarande ett behov för ett mer yrkesinriktat program. Inte bara från branschens sida utan också bland skolans elever. Resultatet blev yrkesprogrammet marint naturbruk.
Skolan fick riksrekrytering för sin inriktning mot vattenbruk och det är också här yrkesprogrammet har sitt fokus. Och flera av lärarna utbildar i dagsläget elever på bägge programmen.
– På yrkesprogrammet är vi totalt fem yrkeslärare med helt olika kompetenser. Det ger oss en enorm styrka och vi samarbetar i team nästan hela tiden. Sen har eleverna även praktik och där jobbar vi lite annorlunda, berättar Gunnar Höglind.
Skolan har tagit till sig en modell ifrån Åre som innebär att eleverna inte behöver göra sina veckor samtidigt. På så sätt är det lättare för eleverna att hitta och få en praktik eftersom man kan anpassa efter säsong vilket är en nödvändighet i branschen.