Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Enklare är bättre -så lyckas du med presentationen

$
0
0

Powerpoint kan både vara ett fantastiskt hjälpmedel – och värsta sömnpillret. Men att göra bra presentationer behöver inte vara svårt. Vi har samlat de bästa tipsen.

Redan vid första bilden börjar eleverna gäspa. Läraren har fyllt presentationen till max med intressanta fakta – och framför datorn såg Powerpoint-bilden fantastisk ut.

I det dåligt mörklagda klassrummet blir resultatet däremot ett helt annat, och det är bara om man sitter längst fram som texten går att läsa. Den färgglada bakgrundsbilden och alla skuggor gör också sitt till för att försvåra läsningen. Plötsligt fnissar några elever till. De inser att rubrikerna är skrivna med världens mest förlöjligade typsnitt Comic Sans ...

Ja, det är lätt att misslyckas med en presentation, men det krävs inte heller speciellt mycket för att förbättra den. Här är tio enkla men effektiva tips.

1 Minimera informationen

Ett av de vanligaste felen är att trycka in för mycket information i en presentationsbild, vilket gör den rörig och oöverskådlig. Max fem objekt per bild är en bra riktpunkt.

Att skapa flera olika bilder är bättre – men inte för många. Vid korta presentationer i arbetslivet talar experterna om max en bild i minuten, men i klassrummet är det för högt räknat.

Rådet är snarare att ta bort all onödig information. Presentationsbilden är bara ett stöd för det du säger och ska därför bara innehålla stödord eller korta meningar.

Helst bör varje tanke få plats på en rad. Det är också viktigt att presentationsbilden är i synk med det du pratar om. Ligger den steget före det du pratar om tappar åhörarna lätt fokus.


2 Skriv stort ...

Det är viktigt att texten inte är för liten. På 10 meters avstånd bör bokstäverna vara minst 7,5 centimeter höga om de ska gå att läsa. Vad det betyder för typstorleken beror förstås på hur bilden projiceras, men som regel bör du inte gå under 20 punkter.


3 … och välj rätt typsnitt

Standardtypsnitt som Arial och Calibre kan kännas tråkiga, men de är lätta att läsa. Vill du variera dig är så kallade grotesker, alltså typsnitt utan serifer (”klackar”), att föredra. Typsnitt med serifer (till exempel Times och Garamond) blir lätt grötiga och svårlästa när de projiceras. Du bör definitivt undvika svårlästa typsnitt som Zapf Chancery och leksakstypsnitt som Comic Sans.

Naturligtvis kan du använda ett spektakulärt typsnitt, avvikande färger, fetstil och understrykningar för att uppnå en effekt – men gör det med försiktighet! Undvik också att använda för många typsnitt. Ett eller två typsnitt per presentation räcker.


4 Undvik för många färger

Det är också viktigt att vara försiktig med färger. Mer än sex variationer ger ett rörigt intryck.

Det viktiga för läsbarheten är en tydlig kontrast mellan text och bakgrund. Svart text på en bakgrund i ljust blått, gult eller grönt är en bra lösning, medan helvita bakgrunder kan bli tröttande för ögat.

Det går även att använda signalfärger för att uppnå vissa syften. Grönt signalerar något positivt medan rött är negativt.

Tänk också på att röd-gröna färgkombinationer kan ställa till problem för färgblinda!


5 Undvik effekter

Det finns massor med effekter för att byta sida, men för åhörarna är de som regel bara distraherande. En enkel sidbläddring är att föredra framför en avancerad animation – och det är framför allt viktigt att inte använda för många olika effekter.


6 Använd mallarna

Om du inte har tillräckligt med tid eller kunskap för att formge din egen presentation kan du använda programmets färdiga mallar. De kan verka opersonliga, men gör att du slipper göra de värsta misstagen.


7 Förstärk med bilder och video

Bilder lättar upp presentationen och hjälper eleverna att minnas bättre. De måste dock vara mycket tydliga, eftersom små detaljer är svåra att uppfatta. I mindre storlekar fungerar illustrationer ofta bättre än fotografier.

Även videoklipp och ljudillustrationer kan göra presentationen bättre. Det är enkelt att välja Infoga-knappen för att lägga till filer från datorns hårddisk eller (lagliga) länkar till exempelvis Youtube.

Det är viktigt att allt du infogar ska ha ett pedagogiskt syfte. Dekorationer, som vackra stränder och söta kattungar, får åhörarna att tänka på annat.


8 Kolla stavningen

Det finns få saker som drar ned intrycket så mycket som ett dåligt språk. Eftersom presentationsprogrammen har inbyggda rättstavningsfunktioner finns det ingen ursäkt att släppa igenom stavfel.


9 Publicera på nätet

Att lägga ut sin presentation på internet i efterhand är till stor hjälp både för de elever som inte var på plats och de som behöver repetera. Om skolan inte har någon egen sajt går det att dela filer via gratis näthårddiskar som Skydrive.


10 Sätt dig längst bak

Är du fortfarande osäker på om din presentation fungerar? Försök att sätta dig in i elevens situation! Sätt dig gärna längst bak i klassrummet och titta på den. Många presentationer ser bra ut på skärmen men blir svåra att läsa i klassrummet.

Text: Martin Appel

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>