Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Sjöräddare

$
0
0

Fiskodling, skärgårdsturism eller dykning. Gullmarsgymnasiet i Lysekil har startat ett yrkesprogram som tar sikte på marinbiologi och vattenbruk.

Bild: Andreas Carlsson

Vinden friskar i när den lilla motorbåten svänger ut från hamnen och tar sikte på Valholmen. Vid ratten står Pernilla Högberg, förstaårselev på Marina Naturbruksgymnasiets nya yrkesinriktade program. Bredvid henne sitter Claes Thunborg, en av fem yrkeslärare på programmet, och övervakar att allt går rätt till medan Mattias Jonsson, också han förstaårselev, håller utkik efter flötet till den ryssja vi är på väg för att vittja.

– När du kör så här i medvind kan det vara bra att parera vågorna med gasen och även lyfta stäven med motorns trim. Blåser det mycket och är hög sjö är det risk att båten skär i vågorna och tar in vatten, säger Claes Thunborg och Pernilla Högberg nickar medan hon rattar båten genom ett smalt sund.

Så ser vi flötet. Mattias tar fram en båtshake och drar på ett par stora blå gummihandskar innan han fångar in det för att dra upp dagens fångst.

Många av eleverna hade i princip aldrig varit i en båt när utbildningen började hösten 2011. Men sedan dess har de varit ute och tränat en hel del.

– Det är ju inskrivet i kursplanerna för naturbruksprogrammen att ett av målen skall vara att eleverna ska kunna hantera naturbruksmaskiner. I vårt fall är det ju båt som gäller. Plus allt kring hur man planerar och tänker kring exempelvis säkerhet när man ska ut och jobba på sjön, berättar Claes Thunborg.

I går när de skulle lägga ryssjorna fick de kolla upp väderprognoser och sjökort för att hitta en bra plats att lägga dem på. Det ska vara smidigt att få upp dem dagen efter och vara tryggt att köra dit.

Bild: Andreas Carlsson

Tanken med det nya marina naturbruksprogrammet är att lägga grunden till yrken kopplade till hav och marina miljöer och det har utvecklats i nära samarbete med branschen. Framför allt tar man sikte på vattenbruk: fisk-, mussel- och ostronodling, som är i ett skriande behov av att växa och utvecklas mer längs hela kusten. Men programmet ger också möjligheter att arbeta vidare inom andra kustnära områden som akvarist, båtförare, skärgårdsturism, kustbevakning, sjöräddning och så vidare. Dessutom finns möjligheten att läsa vidare på universitetet och ytterligare fördjupa sig inom marinbiologin för den som vill.

En marinbiologisk spetsutbildning finns också på skolan. Samarbeten sker mellan de båda utbildningarna redan från start. Det ger eleverna möjlighet att bygga upp ett framtida nätverk med de människor de förmodligen kommer att komma i kontakt med inom sina yrken i framtiden. Dessutom får man ett kunskapsutbyte mellan programmen. Eleverna på yrkesprogrammet får ju många gånger se och i verkligheten uppleva mycket av det spetseleverna bara läser om teoretiskt och kan visa upp och berätta om det. Och spetseleverna har teoretiska kunskaper de kan dela med sig av till yrkeseleverna.

Dessutom berättar Claes Thunborg att det ger det elever som valt spetskompetensprogrammet, men som kanske inte känner att de mäktar med kraven och tempot, en chans att se möjligheten att läsa vidare fast på det mer praktiska planet. I stället för att de bara ger upp och hoppar av gymnasiet helt.

– Vi har fem elever på yrkesprogrammet som började läsa spetsutbildningen förra året men som sökte över till oss och började om här i höstas. Det är elever som vi hade tappat annars. Pernilla är en av dem, säger Claes och nickar mot Pernilla Högberg som nu har lämnat över ratten till honom och håller på att hjälpa Mattias Jonsson att pilla loss småfiskar och krabbor ur fiskegarnet.

– Jag kände ganska snabbt att det var för ”pluggigt” för mig på spetsutbildningen så jag bytte över till den här, säger Pernilla Högberg. Eftersom jag tror att jag vill jobba med turism passar det mig mycket bättre med det här praktiska. Hittills är det jätteroligt!

Bild: Andreas Carlsson

Mattias Jonsson, som just halar upp och slänger en fjärsing med vassa ryggfenor i en plastbalja med vatten, håller med. Han valde dock yrkesprogrammet redan från början.

– Jag är lite inne på att jobba med kustbevakning och då tror jag att den här utbildningen är mer rätt.

Nätet är färdigvittjat och Mattias Jonsson styr in mot bryggorna utanför programmets lokaler – en vacker renoverad byggnad och före detta konservfabrik för sill. Dagens fångst bärs in och placeras i olika akvarier inne på elevlabbet. Här kan eleverna driva olika projekt och studera marinbiologi på nära håll. Ett ämne som är både spännande, roligt och inspirerande. Inte minst för lärarna:

– Jag är i grunden marinbiolog och har forskat och doktorerat innan jag började som lärare, säger Karin Hollertz Valentinsson, yrkes- och ämneslärare på både yrkesprogrammet och spetskompetensutbildningen. Hon är också en av dem som varit med och utvecklat det nya yrkesprogrammet.

– Visserligen försöker vi även på det teoretiska programmet vara ute och använda oss av havet och omgivningarna så mycket som möjligt. Men där finns inte utrymme på samma sätt och i den utsträckning som på yrkesprogrammet där eleverna har både båtkörning och fartygsbefäl på schemat. Vi hittar en massa spännande djur och växter i havet hela tiden och både jag och eleverna lär oss en massa.

Katarina Petersén Nielsen

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>