Fem frågor till forskaren Ann Ludvigsson som tillsammans med kollegan Carin Falkner skrivit rapporten ”God kvalitet i fritidshem – Grund för elevers lärande, utveckling och hälsa” på uppdrag av Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
1 Vad är syftet med rapporten?
– Den ska användas som diskussionsunderlag när politikerna i Malmö fattar beslut om åtgärder för att minska stadens ojämlikhet i hälsa.
2 Hur kommer det sig att fritidshemmet uppmärksammas i sammanhanget?
– En av kommissionärerna är Sven Persson vid Malmö högskola. Han var våren 2012 gästprofessor vid Högskolan i Jönköpings forskningsplattform för fritidshem och insåg vikten av att fritidshemsverksamheten fick vara med i diskussionsunderlaget.
3 Varför är fritidshem av hög kvalitet viktiga för att utjämna skillnader i hälsa?
– De flesta av 6–9-åringarna går i fritidshem och en del av barnen går fler timmar där än i skolan. Fritidshemmet ska vara en positiv miljö där barnen får utveckla sina kompetenser i samspel med andra. Att ha en välutvecklad social förmåga, att ha kunskaper i hur relationer till andra inleds, utvecklas och bibehålles, och att ingå i en gemenskap är viktigt ur flera aspekter, både när det gäller lärande och utveckling och inte minst ur en hälsoaspekt.
4 Ni ger i rapporten förslag på åtgärder som Malmöpolitikerna bör genomföra för att höja kvaliteten på stadens fritidshemsverksamhet. Vilka är de viktigaste?
– Att se till att de som arbetar i fritidshemmet har en pedagogisk högskoleutbildning. Det har i dag endast 56 procent av dem som arbetar i Malmös fritidshem jämfört med 93 procent av dem som arbetar i Jönköpings.
– Storleken på barngrupperna går heller inte att bortse från. Antalet barn har oerhört stor betydelse för kvaliteten i kommunikationen med barnen.
– Att se till att skolledarna vidareutbildas så att de får kunskap om fritidshemsverksamheten för att kunna driva utvecklingen av den. Det är också viktigt att ta tillvara fritidspedagogernas reella kompetens i skolsamverkan i stället för att använda dem som ”hjälplärare”. Till exempel genom att låta dem vara med och leda skolans förebyggande arbete mot mobbning och kränkande behandling i stället för att köpa in dyra antimobbningsprogram med tveksam effekt.
5 Är det bara Malmös politiker som har nytta av att läsa er rapport eller kan fler få ut något av den?
– Den ger en tydlig bild av fritidshemsverksamheten för alla som inte är så insatta och även om åtgärdsförslagen är framtagna med tanke på hur det ser ut i Malmö är de giltiga även för många andra kommuner. Antalet anställda med pedagogisk högskoleutbildning i fritidshem i Stockholm är till exempel bara 35 procent och i Göteborg 58 procent …