Elevminskningen på de tekniska yrkesprogrammen beror på att eleverna föredrar teknikprogrammet, framhåller utbildningsminister Jan Björklund. – Detta är inget misslyckande, säger han.
Nedgången för el- och energi, fordons- och transport, industriteknik samt handels- och administrationsprogrammet kan förklaras med framgången för teknik- respektive ekonomiprogrammet, enligt Björklund. På teknikprogrammet pågår en försöksverksamhet med ett fjärde år, som leder till en gymnasieingenjörsexamen.
– Detta har ökat attraktionskraften på teknikprogrammet väldigt kraftigt. Vi har önskat att teknikprogrammet ska dra till sig fler elever, eftersom det behövs fler ingenjörer, säger Jan Björklund.
De yrkestekniska programmens andel av eleverna har minskat med 1,8 procentenheter från läsåret 2010–2011 till 2011–2012, vilket är exakt lika mycket som teknikprogrammet har ökat.
Även det nya ekonomiprogrammet kallar Björklund för en ”succé”. Programmet har främst tagit elever från samhällsvetenskapligt program, men även från handel- och administration.
– Det är heller inte ett problem. Om de mer studiebegåvade eleverna söker det mer avancerade ekonomiprogrammet, så är det inget problem.
På en direkt fråga svarar Björklund att det är möjligt att fler elever väljer teknik- och ekonomiprogrammet på grund av att yrkesprogrammen inte längre automatiskt ger högskolebehörighet. Han understryker dock igen att det inte är något problem om studiemotiverade elever väljer en mer krävande utbildning.