Utbildningsminister Jan Björklund pekar ut ett av yrkesprogrammen som ett krisprogram: vård- och omsorg. Regeringen tror att införandet av en undersköterskeexamen kan locka fler elever.
– Ett av yrkesprogrammen befinner sig i krisvarning vad gäller söktryck och det är vård- och omsorgsprogrammet. Behovet av personal inom vård och omsorg är mycket större än vad den här utbildningen ger i elever varje år. Här behövs åtgärder, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Regeringen föreslår därför två förändringar inom programmet; dels att införa en undersköterskeexamen, dels att erbjuda en särskild inriktning mot sjuksköterska, för de elever som tror sig vilja läsa vidare till sjuksköterska efter gymnasiet. Skolverket får i uppdrag att utreda dessa förslag.
Men det räcker inte att göra förändringar av gymnasieutbildningens innehåll, poängterar Jan Björklund.
– Hur attraktiv en gymnasieutbildning är avgörs inte enbart av själva utbildningen, utan av attraktionskraften i jobbet. Om hälso- och sjukvården och äldreomsorgen inte är tillräckligt attraktiva arbetsgivare, så påverkar det ungdomarnas val mycket mer än exakt hur utbildningen är upplagd, säger utbildningsministern.
Lärarförbundet kallar regeringens förslag gällande vård- och omsorgsprogrammet för ”nödvändigt men inte tillräckligt”.
– Ska man åstadkomma den satsning på yrkesprogrammen som var reformens avsikt måste alla yrkesprogram ge den behörighet som elever, föräldrar och inte minst arbetslivet vill ha. Annars monteras yrkesprogrammen istället ned. Att lappa och laga blir aldrig bra, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, i ett pressmeddelande.