I kommun efter kommun tvingas lärare inom vuxenutbildningen att gå över till semestertjänst.
— Vi satte emot allt vi kunde för att säga nej till semestertjänsterna men förvaltningen drev igenom det ändå, säger Eva Börjeson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Landskrona.
Hon och de övriga sfi-lärarna tvingades över till semestertjänst redan förra året.
I augusti i år följde också lärarna på komvux med.
— 40 timmar i veckan räcker inte till om man ska göra ett bra arbete. Det finns periodvis mycket mer att göra än så. När ska vi kunna ta ut all denna komptid? undrar en av lärarna på komvux i Landskrona.
Läraren är kritisk till att förändringen genomfördes utan att man tog reda på om eleverna verkligen efterfrågar studier utanför vanlig terminstid.
Från den 1 juli i år gäller en ny förordning som säger att vuxenutbildningen ska bedrivas kontinuerligt under hela året. Tidigare har detta krav endast gällt svenska för invandrare.
— Den nya förordningen har lett till att förutsättningarna för ferietjänster helt har försvunnit, säger Ulf Bergström, chef för vuxenutbildningen i Landskrona. Han tillägger att samma förändring nu pågår i omgivande kommuner.
Ulf Bergströms kolleger runt om i landet resonerar på likartat sätt. I Lidköping sker omläggningen till semestertjänster vid kommande årsskifte.
— Vuxenutbildningen har inte kvar terminssystemet även om vi i praktiken ännu inte har kommit ända dit, säger Ove Brodin, chef för vuxenutbildningen i Lidköping.
— Den traditionella lärarrollen är på väg bort — vi jobbar mer på distans.
Båda lärarfacken i Lidköping har motsatt sig förändringen:
— Jag har inte fått se något bra argument för att det är nödvändigt med semestertjänst, säger Jan Jonsson, styrelseledamot i Lärarförbundets lokalavdelning.
— Jag anser att vi kunde leva upp till de nya kraven i det arbetstidsförsök vi har haft med individuellt utlagda ferieperioder. Nu är risken stor att det blir mycket övertidsarbete för lärarna.
Motståndet från lärarna har varit hårt i flera kommuner. I Umeå pågår förhandlingar på central nivå. I Göteborg erbjöds lärarna högre lön när de gick över till semestertjänst.
— De fick 1 500 kronor mer i månaden, berättar Peter Olsson vid Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg.
I andra kommuner har lärarna inte fått betalt för övergången till semestertjänster, trots att det centrala avtalet medger ersättning till lärare om de frångår ferietjänst i syfte att öka måluppfyllelsen.
I Landskrona begärde lärarna 1 500 kronor i lönelyft utifrån de formuleringarna.
— Men vi fick inte någon kompensation alls för att gå över till semestertjänster, säger Eva Börjeson i Landskrona.
Utvecklingen mot en allt större andel lärare inom vuxenutbildningen med semestertjänst förstärks av att allt mer vuxenutbildning drivs av privata företag på entreprenad — där semestertjänster är det normala.