Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Allt är språk

$
0
0

Att göra tidning handlar i oerhört hög grad om att välja bort. Så mycket intressant det finns att rapportera om hos er ute i förskolorna som inte får rum när vi planerar innehållet. Det kan kännas frustrerande men är förstås egentligen ett lyxproblem.

Temat i det här numret skulle nog kunna slå världsrekord i antal bortvalda spår och möjliga idéer. Ämnet är nämligen språk och där ingår ju – tja, i princip allt.

Den här gången fokuserar vi på de nya delarna i läroplanen kring språk och kommunikation – till exempel att förstå andras perspektiv, berätta och argumentera. Vi gör det genom att lyfta fram det dagliga samtalets betydelse.

Kommunikation är som bekant så mycket mer än det talade eller skrivna ordet. Det är att lyssna, det är kroppsspråk, tonfall. Det är förmågan att observera och analysera. Ordet kommunikation kommer av latinets communicare som betyder ”göra gemensamt”. Utan kommunikation kan det inte ske något samarbete. Och om vi människor inte kan samarbeta är vi illa ute.

Vi har besökt tre förskolor som lägger grunden för barns förmåga att reflektera och samarbeta. De gör det genom samtal kring böcker, med stödtecken och med hjälp av filosofi. Vi har också intervjuat forskare som poängterar vikten av att småprata, att ställa öppna frågor och inte minst: att lyssna. På riktigt.

– Jag tycker att vi borde värdesätta lyssnandet mer. Vi lever i en konkurrensutsatt värld, med brist på uppmärksamhet och tid som gör att man antingen måste armbåga eller prata sig fram. Ju mer barnen säger och hörs desto mer uppmärksamhet får de.

Många skulle behöva träna sig mer i att lyssna och läsa av andra istället. Och vi vuxna borde tänka på att ge mer till barnen som inte låter och ställer frågor, säger Barbro Bruce, logoped och universitetslektor.

Hinder för kommunikation kan också vara en för svår – eller för dålig – text. Under vinjetten Vuxenvardag tipsar vi om hur det går att göra texterna i förskolan bättre och varför det finns en poäng att lägga lite extra tid på informationsbreven till föräldrar. Viktigast av allt – fundera på vem som ska läsa och syftet och med texten.

Dessutom: undvik grammatiska fel, felstavningar, särskrivningar, opedagogiska texter och svårtydda fackuttryck.

Lilia Noresund, förskollärare, säger så här:

– Om vi ska höja vårt yrkes status och lyfta fram att vi har högskolekompetens måste det märkas när vi skriver också. Om det står ”jätte mycket” och ”matte hörna” i våra veckobrev påverkar det föräldrarnas syn på oss förskollärare.

 

PS: Träffa oss på Skolforum som arrangeras i Älvsjö den 29–31 oktober. Vi finns där på måndagen för att prata om redaktionens nya teknik- och matematikbok och på tisdagen för att dela ut Ulla-Britta Bruuns stipendium. Mer info kommer på webben och Facebook (www.lararnasnyheter.se/forskolan och www.facebook.com/forskolan).

Helena Ingvarsdotter Chefredaktör

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>