Trots att utbildningen vid Waldorflärarhögskolan på torsdagen blev berättigad till studiemedel efter beslut av regeringen, ser man ingen anledning att fira. — Detta beslut väcker bara onödiga förhoppningar, säger skolans rektor Caroline Bratt.
Skolans rektor Caroline Bratt anser att regeringens bud inte räcker för att undkomma nedläggningshotet, som varit närvarande sedan Stockholms universitet sade upp samarbetet med Waldorflärarhögskolan 2008.
– Det krävs betydligt mer än att CSN-frågan är löst. Detta beslut väcker bara onödiga förhoppningar, säger hon.
Tidigare i höstas fattade skolan ett preliminärt beslut om nedläggning. Att det endast blev preliminärt beror på ett telefonsamtal.
– Två dagar före styrelsemötet där vi skulle besluta om avveckling blev jag kontaktad av utbildningsdepartementet som bad oss att skjuta på vårt beslut.
Det gav visst hopp. Men för att kunna fortsätta verksamheten räcker det inte med att studenterna får rätt till studiemedel, enligt Caroline Bratt.
– Vi behöver även stöd till driften av utbildningarna och har dessutom ansökt om utvecklingsbidrag. Men det finns i dagens beslut ingen antydan till att det ska komma något mer. Så att skjuta på avvecklingen har bara kostat oss ytterligare.
Hur ser du på waldorfpedagogikens framtid i Sverige?
– Jag kan inte föregripa styrelsemötet vi ska ha på måndag, då det kommer ett definitivt beslut om vår framtid. Men så mycket kan jag säga att utan waldorflärarutbildning får vi brist på waldorflärare vilket i sin tur naturligtvis drabbar Sveriges waldorfskolor. Så jag tycker att regeringens ord om mångfald ekar ganska tomt i det här fallet, säger Caroline Bratt.
Niklas Arevik