Många beslut måste dessutom tas i farten, ingen tid finns till eftertanke när hundra frågor samtidigt haglar från vad som ibland känns som lika många elever – fast de i verkligheten kanske ”bara” är trettio.
För det mesta går det fantastiskt bra, de flesta beslut vilar på utbildning och professionalism, på forskning och beprövad erfarenhet, och hjärnan formulerar de kloka orden lika snabbt som de lämnar munnen – och alla blir nöjda.
Men ibland blir det inte lika bra.
Ibland fattas ett beslut snabbare än det tål, motiveras dåligt och formuleras illa. Då blir inte alla nöjda och då blir konflikten ofta ett faktum. Eller också var den redan det, och blev inte bättre av ett förhastat domslut av en stressad lärare. Vissa beslut kräver tid, analys och eftertanke för att bli bra.
Forskaren Andrzej Szklarski, som intervjuas i miVIDAs djupdykning i konfliktförebyggande arbete, tycker att lärare måste bli lika bra som läkare på att ställa en korrekt diagnos innan de fattar beslut om rätt botemedel. Hoppas diagnosen över finns stor risk att konflikten snarare blir förvärrad än löst när en ursäkt tvingas fram av den som i all hast utses till skyldig.
Att helt undvika konflikter är inte möjligt, enligt Andrzej Szklarski, och det har han nog rätt i.
Allt som sopas under mattan har en tendens att förr eller senare komma fram. Men jag tror att de flesta konflikter blir snällare, och mindre allvarliga, om de bryter ut i ett i grunden omtänksamt och generöst tillåtande klimat. Därför är det aldrig fel om lärare kan hitta sätt att under sina lektioner så små frön för att skapa ett lite mjukare grundklimat.
Två lärare som i sina respektive ämnen idrott och hälsa och hem- och konsumentkunskap har hittat just sådana möjligheter är Marie Enberg i Uppsala och Ulrika Tjäder i Skövde. Läs reportagen där de berättar hur de gör.
Ny termin, nya utmaningar och nya glädjeämnen. Välkommen tillbaka till skolans omväxlande värld och ny spännande miVIDA-läsning!