Var fjärde svensk mellan 18 och 29 år tycker att det inte är så viktigt att leva i en demokrati. 14 procent tycker att Sverige kan styras av försvarsmakten. Siffrorna är från den svenska delen av World Value Survey, en undersökning som mäter folks värderingar i en lång rad länder. Det är en helt ny trend som visar sig i siffrorna.
— Den viktigaste orsaken till de förändrade attityderna har att göra med den stora omdaning som svensk skola har gått igenom de senaste decennierna, säger Staffan I. Lindberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Han syftar på de tre stora reformerna kommunaliseringen, det fria skolvalet och införandet av fristående skolor.
— Det allt mer avreglerade och marknadsstyrda skolsystemet för med sig att vissa skolor kommer att ses som sämre skolor på väg att slås ut, medan andra får högre status.
Det innebär, enligt Staffan I. Lindberg, att vissa barn och ungdomar får en sämre utbildning än andra. Det gör i sin tur att dessa upplever sig som utdömda på förhand.
— Ungdomarna frågar sig vad de har för nytta av demokratin som kan utforma sådana här system.
Hur vet du att det inte är andra orsaker till attitydförändringarna?
— Vi frågade oss också till att börja med om det kunde finnas traditionella förklaringar som ungdomsarbetslöshet och ekonomisk kris. Men de djupintervjuer som gjordes med ungdomarna pekade i riktning mot att det var skolans omdaning som är den viktigaste orsaken, framhåller han.
— Vi har också gjort internationella jämförelser och inte hittat dessa attitydförändringar i länder med mera reglerade skolsystem, inte ens i dem med uttalad ekonomisk kris.
Han säger också att den statsvetenskapliga forskningen visar att det historiskt inte är ovanligt med att den här typen av auktoritetstroende värderingar utvecklar sig hos grupper som slås ut.
— Det man som politiker måste fråga sig är vilka värderingsbudskap man skickar till ungdomarna genom sättet som skolan organiseras på.
Staffan I. Lindberg tycker att det är en diskussion som måste föras upp på dagordningen.
— Är vi beredda att offra 20 procent av varje årskull för valfrihetens skull? Det måste diskuteras.
Elisabet Rudhe