Det blir Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap, som utreder effekterna av kommunaliseringen. En utredning som aviserats sedan flera år tillbaka.
Utredningen ska titta på vilken effekt kommunaliseringen har haft för elevernas studieresultat, läraryrkets status, lärarnas och rektorernas arbetsuppgifter samt likvärdigheten i skolsystemet. Den ska också analysera om det finns andra orsaker till den svenska skolans problem.
Den ska däremot inte föreslå någon typ av förändrad organisation, det vill säga ett återförstatligande.
– Men slutsatserna kan komma att påverka samhällsdebatten, säger Jan Björklund, utbildningsminister.
Ytterligare en utredning som bland annat kommer att studera kommunaliseringen, men också valfrihets- och friskolereformerna kommer att tillsättas i år. Den kommer till efter ett initiativ av riksdagen.
– Men det är dagens utredning som är den stora utredningen om kommunaliseringen, säger Jan Björklund.
Leif Lewin kommer att arbeta heltid med utredningen som ska vara klar i januari 2014.
Hur ska du kunna särskilja vad som är effekter av kommunaliseringen och vad som beror på andra orsaker?
– Det är ett av samhällsvetenskapens grundläggande problem att många saker händer samtidigt och det är svårt att se vad som påverkar vad. Men man kan använda olika indirekta metoder. Ett sätt är att använda sig av långa tidsserier och jämföra med hur det såg ut i skolorna före kommunaliseringen, säger Leif Lewin.
Leif Lewin kommer också att titta på vilka belägg det finns för olika påståenden som förts fram om kommunaliseringen.
– Det blir en kritisk granskning av många argument och ibland tvärsäkra påståenden. Min ambition är att ge en balanserad helhetsbild.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att det är naturligt att den så kallade kommunaliseringen av skolan utvärderas.
– Stora förändringar i utbildningssystemet ska förstås följas upp. Jag är också nöjd med att utvärderingen inte ska landa i förslag till stora organisatoriska reformer. Det är inte vad skolan behöver.
Hon menar att skolan istället behöver satsningar på det som man med säkerhet vet gör skillnad för elevernas resultat, det vill säga lärares möjlighet att utveckla hög kvalitet i undervisningen.
Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, är mycket positiv till utredningen. Hon ser det som en seger för LR:s kamp för en utvärdering av kommunaliseringen.
– Vi väntar oss en bred parlamentarisk uppslutning kring utredningen och att den leder fram till förändringar.
Skolledarnas ordförande Matz Nilsson välkomnar också utredningen.
– Vi måste våga utvärdera tidigare fattade beslut och genomförda insatser. Men det är egentligen inte vem som är huvudman som är det centrala.