Förskolechefer har för många ansvarsområden och fastnar därför ofta i administration. Det menar Maria Styf, som har kartlagt ledarskapet på Sveriges kommunala förskolor.
– Det ser väldigt olika ut i olika delar av landet, med olika ansvar och titlar för tjänsten. Slutsatsen är att de flesta kommuner organiserar ledningen utifrån de strukturella förutsättningarna, i stället för att reflektera kring vad som är bäst för pedagogiken, säger Maria Styf vid Umeå universitet.
Kartläggningen ingår i Maria Styfs avhandling och bygger på enkäter som hon skickade ut till Sveriges samtliga 290 kommuner under 2009. Det var alltså strax innan den nya skollagen och reviderade läroplanen infördes.
– Min tanke är att göra en jämförande studie på ledningsstrukturerna om några år, för att se om de nya styrdokumenten har påverkat.
Maria Styf tycker att det är bra att förskolechefens roll och ansvar har lyfts fram i den nya skollagen och läroplanen för förskolan.
– Men dokumenten motsäger sig själva: förskole- chefen lyfts, samtidigt som han eller hon inte kallas rektor och därmed inte får samma status som inom skolan.
Hon tror att konsekvensen kan bli att ingenting egentligen förändras, att man fortfarande blir chef över både skola och förskola samtidigt. Titeln byts bara till ”rektor samt tillika förskolechef”.
– Det är inte bra. Jag efterfrågar ett närmre och mer närvarande ledarskap. Helst ska man finnas fysiskt på förskolan. Det ger bäst förutsättningar för en inre pedagogisk utveckling, i nuläget blir ledarskapet ofta alltför administrativt eftersom man har alldeles för många olika ansvarsområden.