Gemensamma arbetstider i förskoleklassen har byggt broar mellan förskollärare och grundskollärare på Brobyskolan.
— Att vi är med på möten, studiedagar och konferenser precis som grundskollärarna, är en självklarhet, säger Margareta Andersson lätt uppfordrande.
Hon och Katarina Andersson ingår tillsammans med grundskollärarna i Brobyskolans arbetslag F—3. De båda förskollärarna talar sig varma för det arbetstidssystem som infördes på skolan redan 2005. Då fick även förskollärarna ferietjänst och egen förtroendetid, precis som grundskollärarna.
De minns hur det var innan de gemensamma arbetstiderna infördes och de ännu hade 40-timmarsvecka och semester istället för ferier. De olika arbetstiderna skapade en tydlig uppdelning även av arbetsuppgifterna.
— När förskoleklassens barn hade gått färdigt vid lunch gick vi förskollärare till »fritan« , berättar Margareta Andersson på klingande östgötska.
Grundskollärarna med sina ferietjänster med egen förtroendetid och arbetsplatsbunden tid utanför klassen, övergick i stället till gemensamma möten, konferenser eller egen planering.
— Då hamnade vi förskollärare vid sidan av. I dag är vi med på alla möten tillsammans med grundskollärarna
— studiedagar, skolkonferenser, arbetslagsmöten, berättar Katarina Andersson.
En följd har blivit att arbetsuppgifterna i klassen i stort sett fördelas oberoende av vilken lärargrupp läraren hör till. Med några undantag.
— Katarina och jag rättar inte böckerna och författar inte skriftliga omdömen, säger Margareta Andersson.
Förskoleklassens syfte är att slå en bro mellan förskolan och grundskolan. Och Margareta Andersson och Katarina Andersson tycker att de har lyckats. Förskoleklassens pedagogiska profil, med främst svenska och matematik, är tydligare än i förskolan.
— Men förskolans pedagogik har vi tagit med oss. Vi använder leken som instrument, säger Katarina Andersson.
Men kanske är förändringar på gång. I Söderköping har arbetsgivaren låtit förstå att man vill diskutera arbetstiderna. Ryktet säger att man vill ha mer arbetsplatsbunden tid. Det kan i så fall ge grundskol-lärarna i snitt 2 000 kronor mer i månaden, enligt det centrala avtalet.
— Men om vi förskollärare också får höjd lön, det vet vi inte, säger Margareta Andersson.