Förskollärare i förskoleklass har ofta sämre villkor än lärarna på skolan. Det nya avtalet ger möjligheter att ändra på det. Men kommunerna verkar ointresserade.
I det centrala läraravtal som slöts förra året förstärktes möjligheterna att låta även förskollärare i förskoleklass omfattas av avtalets bilaga M. Enligt den gäller ferietjänst med förtroendetid i skolan om man inte kommer överens om annat.
Parterna är överens om att den nya skollagen och de nya läroplanerna kommer att kräva gemensam planering, utbildning och diskussion även i förskoleklasserna.
— Därför är det nödvändigt med en arbetstidsreglering som underlättar lärarnas samarbete, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Agneta Jöhnk, chef för arbetsmarknadspolitiska avdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), bekräftar parternas gemensamma avsikt.
— Det handlar om att öka måluppfyllelsen. Finner man i ett arbetslag att gemensamma arbetstider är ett sätt att åstadkomma det så ska det inte finnas några hinder, förklarar hon.
Men ännu verkar skrivningarna i det centrala avtalet inte ha rönt intresse i kommunerna. Några nya lokala avtal där möjligheterna utnyttjats har hittills inte rapporterats in till Lärarförbundet.
— Man får nog se detta på lite längre sikt, säger Mathias Åström.
Utgångspunkten när förskoleklassen kom till var att den skulle överbrygga avstånd mellan förskola och skola. När regeringen i dagarna beslutar vilka behörighetsregler som ska gälla för lärarlegitimation pekar allt mot att förskollärare kommer att vara behöriga att
undervisa i förskoleklass.
— Något annat vore förvånande. Det var ju en poäng att föra in förskolans pedagogik i skolan, säger Ann-Christin Larsson, ombudsman på Lärarförbundet.
Kommunernas ointresse av att likställa förskollärares och grundskollärares arbetstider bekräftas dock av en rundringning som Lärarnas tidning har gjort. I en del kommuner varierar villkoren från skola till skola. Egna mer eller mindre improviserade lösningar är inte ovanligt. Som till exempel i Solna:
— Här finns varianter där semestertjänst och ferietjänst blandas. Förskollärare i förskoleklass kan ha förtroendetid som grundskollärare men semester som förskollärare, berättar Sam Olzon, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Solna.
I Borlänge upptäckte Lärarförbundets ordförande Klas Holmgren vid en koll att alla grundskollärare i kommunen som arbetar i förskoleklass är anställda på semestertjänst.
— Det här är värt att titta på. Utgångspunkten för grundskollärare i läsårsbunden verksamhet som förskoleklass ska ju enligt skollagen vara ferietjänst, säger han.