Bra bemötande, tydliga mål och rätt elev på rätt utbildning. Det är några av framgångsfaktorerna för att minska studieavbrotten från gymnasiet. Det visar en ny rapport från SKL.
Var tredje elev på gymnasiet avbryter studierna eller behöver mer än tre år på sig för att fullfölja sin utbildning. Pojkar avbryter i högre grad än flickor och yrkesförberedande program har fler avhopp än studieförberedande. Det visar statistik som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
– Varje elev som lämnar gymnasiet utan betyg är ett tragiskt misslyckande för individen och ett nederlag för skolan, säger Maria Stockhaus, ordförande för SKL:s utbildningsberedning.
Utifrån intervjuer på olika skolor har SKL urskiljt fem framgångsfaktorer för att minska avbrotten:
- Bra bemötande gentemot eleverna.
- Tydliga mål och betoning på resultat.
- Att vara på rätt utbildning.
- Samarbete och delaktighet.
- Förmågan att upptäcka och tillgodose elevers behov.
Mer konkret innebär detta enligt SKL att skolorna bör mäta och analysera varför eleverna avbryter studierna, att man erbjuder en kvalificerad studie- och yrkesvägledning, att skolan har en god samverkan med arbetslivet samt har rutiner för noggrann uppföljning av elevernas resultat.
– Med målmedvetet, hårt och uthålligt arbete kan kommuner och skolor motverka att elever slutar gymnasiet i förtid. Det är oerhört viktigt att denna kunskap praktiseras, säger Maria Stockhaus.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén anser att huvudmännen har en ”jätteutmaning” framför sig.
– SKL:s rapport visar att åtgärder sätts in alldeles för sent. Extraresurser ska sättas in så tidigt som möjligt i grundskolan. Vi behöver en ordinationsrätt för lärare. Till dess är det uppenbart att rätten till extra stöd bara är en rätt på pappret.
Hon betonar att SKL:s åtgärdsförslag inte får leda till ökad administrativ börda för lärarna.
– Det dokumenteras våldsamt mycket i svensk skola redan som det är. Lärare måste ha möjlighet att kunna fokusera på rätt saker i vardagen, säger Eva-Lis Sirén.
Niklas Arevik