Om parterna inte kommer överens kan det bli konflikt. Lärarförbundet har en rejäl kassakista att ta ur om det blir strejk. — Det jag kan säga är att vi har tillräckliga finansiella muskler, säger Lärarförbundets kanslichef Sören Holm.
Möjligheten att uppfylla lärarfackens krav att få mer än det så kallade märket på 2,6 procent är små under en medling.
— Vi kan se att det har vuxit fram en medlandets kultur i den här avtalsrörelsen som innebär att om det går till medling blir det 2,6 procent, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Leder inte medling till avtal återstår konflikt. Fredsplikten upphörde den 30 april i år när avtalet gick ut och det är nu tillåtet att strejka.
En strejk kan rimligtvis inte inledas före skolans höststart. Hur mycket pengar den kostar beror på hur länge den pågår, hur många som tas ut och hur stor ersättning de strejkande får. Strejkersättningens storlek är inte fastställd i förväg utan avgörs av förbundsstyrelsen inför en konflikt.
— Utgångspunkten är att den som går i strejk inte ska lida någon stor ekonomisk skada, säger Sören Holm.
Lärarförbundet har inte längre någon bestämd strejkkassa. Förbundet har miljardtillgångar men Sören Holm vill inte spekulera i hur mycket pengar som är tillgängliga under en eventuell konflikt:
— Det är en avvägning mellan att tömma kassan och att bedriva en vettig fortsatt verksamhet, säger han.