Att tillsammans med kollegor fördjupa sig i ett ämne är roligt och givande. Rebecka Florin Sädbom följer ett arbetslag som arbetar med learning study i samhällskunskap.
Rebecka Florin Sädbom förbereder filmkameran. Andreas Swenlert, SO-lärare i 9J i Junedalskolan i Jönköping, förklarar för eleverna att de inte ska bry sig om den. Det handlar om att lärarna vill förbättra sin undervisning. De har funderat mycket över vad eleverna brukar tycka är svårt när de läser ekonomi, berättar han.
– Vi kom fram till ränta.
Han går igenom målen och påminner om förtestet då de tog reda på elevernas kunskaper om begrepp som ränta och amortering. Nu ska de titta på ränta på tre olika nivåer: individnivå, banknivå och statligt plan. Andreas Swenlert inleder med individnivån, tar eleverna som exempel och låter Mark låna pengar av Linus.
Samtidigt som han illustrerar berättelserna om elevernas ekonomiska förehavanden på tavlan vävs de olika begreppen in. Jesper ska köpa sin första bil, Nenus låna pengar till att starta en restaurangverksamhet. De diskuterar in- och utlåningsränta, räknar ränta på olika lån och går igenom hur Riksbanken och reporäntan fungerar. Eleverna vet att delbetalningar av lån heter amortering och att ränta är priset man betalar för att låna pengar.
– På förtesten var det ingen som visste vad amortering var! säger deras lärare.
Det är första lektionen i en learning study om samhällsekonomi. Andreas Swenlert suddar ut illustrationerna som fyller tavlan och konstaterar att han inte är riktigt nöjd med dem, de blev inte tillräckligt tydliga. Det kan också vara svårt att spontant ändra något som inte känns rätt, när man har ett färdigt manus för lektionen, reflekterar han efteråt när kollegorna som planerat den träffas en stund.
– Vi behöver tänka igenom hur vi konkretiserar. Nu fick jag komma på det i ögonblicket.
Till skillnad från den första studien har eleverna arbetat ett tag med området. Det påverkade lektionen, summerar Andreas Swenlert.
– Det blev inte riktigt samma studs som förra första lektionen. Men det var skönt att se att de hade befäst kunskaperna.
I snart ett år har Andreas Swenlert, Catharina Norström och Göran Hildingsson arbetat tillsammans med Rebecka Florin Sädbom som är kommundoktorand på Högskolan i Jönköping. Rebecka Florin Sädbom forskar om hur learning study i samhällskunskap påverkar lärarnas undervisning. Tillsammans har de identifierat lärandeobjekt och hittat kritiska punkter.
Den första studien handlade om skillnaden mellan rättigheter och rättvisa. Eleverna hade svårt att se skillnad på begreppen. Hade till exempel en klass fått sluta tidigare, kunde det ses som en rättighet som även borde gälla en själv, berättar Göran Hildingsson.
– Att det som känns som rättvisa inte alltid är en rättighet är jätteintressant. Det går att använda i andra situationer. Jag kan säga att ”Du kan uppleva det som orättvist, men det är ingen rättighet”. Det börja sjunka in nu och gör orättvisan mer hanterbar, säger Andreas Swenlert.
Ungefär en timme i veckan arbetar lärarna tillsammans med att diskutera, planera, prova, utvärdera och göra om. Att skolledningen ger stöd och frigör tid är nödvändigt, anser han.
– Det går inte att lägga det ovanpå undervisningen. Man måste se det som en arbetsuppgift. Att få möjlighet att arbeta med kollegor och ägna innehållet i undervisningen mycket tid är roligt och utvecklande, tycker alla tre.
– Det är ett jättebra tillfälle för oss samhällskunskapslärare att diskutera tillsammans. Annars är det mycket ensamarbete. Vi har verkligen gått på djupet i termerna, säger Andreas Swenlert.
Att göra ett förtest är ett bra sätt att starta ett nytt område, tycker han.
– Det visar var de svarta hålen finns. Det leder också till jättebra diskussioner om bedömning. Det gjorde att vi kom igång med dem redan i augusti.
Arbetet har gett ökad förståelse om betydelsen av elevers förkunskaper. Catharina Norström tycker att hon har fått ett nytt sätt att tänka runt lektions-planering som sprider sig till all undervisning.
– Jag har lärt mig att inte ta saker för givna, som vi till exempel gjorde med amortering. Det är lätt att rusa i väg på för hög nivå.