Avtalen ger inte arbetsgivare ensidig rätt att styra arbetstiden. Det är lärarna och skolledarna som i dialog ska utforma bästa möjliga villkor, skriver förbundsordförande Eva-Lis Sirén i sin ledare.
Lärarnas insatser är avgörande för att eleverna ska kunna få så goda kunskaper som det bara är möjligt.
Det är forskare, politiker och allmänhet helt överens om. Men lärarnas arbete måste också planeras och förberedas för att undervisningen ska bli av riktigt hög kvalitet. Undervisningen behöver självklart också utvärderas och vässas. Hur och till vad lärarens tid används påverkar därför resultaten. Det alldeles avgörande är att lärare får arbeta med rätt saker och har möjlighet att styra över sin arbetstid.
Lärarna och skolledarna har tillsammans ett stort ansvar för elevernas resultat. Skolledarna ansvarar för att bygga en så bra organisation som möjligt. Skolledarna ska också se till att lärarna har en bra arbetssituation.
Vem ska då bestämma om vad arbetstiden ska innehålla och hur mycket tid som ska gå till vad? Kommunen eller andra huvudmän? Nej, alldeles självklart måste lärarna och skolledarna tillsammans komma överens om det här. Allt för att maximera elevernas kunskaper.
Tyvärr finns det arbetsgivare som tycker att man vet bättre och ensidigt vill bestämma hur det ska se ut. Det kan vi inte acceptera.
Lärarförbundet har därför stämt Sollentuna, Halmstad och Karlshamns kommuner för brott mot kollektivavtalet. Kommunerna har ensidigt och generellt ökat undervisningstiden för kommunens lärare.
Just nu pågår förhandlingar i Sollentunafallet i Arbetsdomstolen. Kommunen menar att de har rätt att själva besluta om lärares arbetstid.
I Lärarförbundet hävdar vi att våra gemensamma avtal är till för att hållas. Och avtalen ger inte arbetsgivaren rätt att ensidigt bestämma arbetstiden. Arbetstiden och vad den innehåller ska avgöras i dialog mellan läraren och chefen, inte kollektivt och ensidigt från kommunens sida.
När en kommun ensidigt väljer att öka undervisningstiden kan det omöjligt vara elevernas kunskaper som står i fokus. För om det var så, skulle i stället fokus vara att läraren kan ge alla elever en högkvalitativ, planerad och förberedd undervisning. Det är viktiga delar av en lärares arbete för att eleverna ska få en riktigt bra undervisning.
Det kan inte heller vara ett framsynt arbetsgivarperspektiv som ligger bakom. En klok arbetsgivare värnar om att personalen mår bra och har en god arbetsmiljö.
En skolorganisation där lärarna inte har inflytande över sin tid och pressas hårt kommer inte att leda till bättre resultat för eleverna. Vi vet att lärarna är alldeles avgörande för hur bra eleverna lyckas.
Skolan och lärarnas arbetstid får inte reduceras till att bli en budgetregulator i kommunerna. Det kan inte vara stressade lärare som ska vara resultatet av kommunens dåliga ekonomi.
Beslutet i Arbetsdomstolen kommer förhoppningsvis innan sommaren. Oavsett utfall kommer vi fortsätta att kräva en rimlig arbetssituation för Sveriges lärare. En lärare ska ha chansen att möta varje elevs behov varje dag. Lärare måste få möjlighet att vara de goda lärare de vill vara.