Gymnasielärare i Göteborg har hört av sig till facket om den tunga arbetsbördan som åtgärdsprogram kan medföra.
– Lärarna känner att de har mycket att göra. De känner dessutom att de inte har tillräcklig kompetens för detta. Vi befarar att åtgärdsprogrammen blir av sämre kvalitet, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Göteborg.
Peter Olsson påpekar att problemet inte är unikt för Göteborg. Lärare i andra delar av landet har berättat samma sak. Fackförbundet har också synpunkter på att lärare ansvarar för att samla in information om elevers eventuella sociala, psykiska och medicinska bekymmer. Det är ett uppdrag som lärare varken kan eller ska ha, menar Peter Olsson:
– Det ska elevhälsoteam eller rektor göra. Det är orimligt att det till exempel ska ligga sekretesstämplade psykologutredningar på lärarens bord som läraren inte ens får läsa.
Lärarförbundet i Göteborg diskuterar med arbetsgivare och utbildningsförvaltningen om det ska finnas en central skrivelse som reglerar vem som har ansvar för åtgärdsprogrammen.
En av Göteborgsskolorna det gäller är Lindholmens tekniska gymnasium. Mats Altby, rektor för el- och energiprogrammet, vill inte diskutera pågående överläggning eller enskilda fall. Rent generellt ser han inte problemet eftersom klassföreståndarens arbetsuppgifter är reglerade i en lokal överenskommelse på skolan.
– Vi för alltid en dialog om arbetsuppgifterna är rimliga eller inte och det har vi gjort i det här fallet, säger Mats Altby.