Såväl kommuner som andra huvudmän har olika riktlinjer när det gäller arbetskläder för förskollärare. I Filipstad har det lokala facket gjort en kalender för att lyfta frågan.

– Vi tycker att det är en jämställdhetsfråga. Inom många typiskt manliga yrken är det en självklarhet. Som anställd inom förskolan är det uppenbart att man ständigt hamnar i situationer där man har behov av skyddskläder, man ska inte behöva slita på de privata, säger avdelningens ordförande Torbjörn Strömberg.
Men förhandlingarna gick i stå, man fastnade i ”massa paragrafer” som Torbjörn Strömberg uttrycker det.
– Då gäller det att ta till lite humoristiska grepp. Vi såg till att producera en kalender som ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen fick.
Så istället för det klassiska brandmannastuket syns elva Filipstads-förskollärare på kalenderbilderna i olika situationer när arbetskläder skulle komma väl till pass: någon får ett handavtryck på sin skjorta i målarrummet, en annan grusar ner sina byxor i sandlådan och en tredje blir nerkladdad vid den pedagogiska måltiden. På det tolfte fotot finns kommunens enda manliga förskollärare, iklädd slips och kostym, för att uppmärksamma genusaspekten.
– Om alla förskollärare hade sett ut som han hade det här varit en icke-fråga, säger Torbjörn Strömberg.
Och kalenderdraget fick önskad effekt. Nu har politikerna beslutat att all personal inom förskola och fritidshem får kläder motsvarande 600 kronor vartannat år. I nuläget kan man välja på ett regn- eller vinterställ. Torbjörn Strömberg tycker att det är en början, men önskar så klart att summan så småningom kommer att höjas.
– Vi lyckades i alla fall komma över den första tröskeln och få kommunen att överhuvudtaget budgetera för det här. Nu får vi fortsätta jobba för en ökad pott.
Centralt tycker Lärarförbundet också att det är principiellt viktigt att förskollärare ska ha rätt till arbetskläder, enligt press-sekreterare Amanda Florin. Men förbundet förordar lokalt arbete kring frågan.
– Vi ser att det är mest framgångsrikt att arbeta med frågan på lokal nivå. Det är ju kommunerna som beslutar om arbetskläder ska bekostas eller ej, säger Amanda Florin.
Det finns också ett annat perspektiv på klädfrågan, tycker förskollärare Pia Pettersson och hennes kollegor på Sörbygårdens förskola i Örebro. De tycker att en enhetlig klädsel signalerar professionalitet och kan bidra till att höja yrkets status.
– Vi var på ett studiebesök på en fristående förskola i Stockholm. Där gick all personal runt i snickarbyxor och t-shirts med förskolans logga på inomhus. Det gick så lätt gick att skilja personal från hämtande och lämnande föräldrar, säger Pia Pettersson.
Så när de kom hem tog de upp frågan med sin förskolechef. Sörbygårdens personal har tidigare fått regn- och vindkläder av arbetsgivaren, men nu ville de alltså ha kläder för inomhusbruk också.
Förskolechefen nappade på idén, åtminstone när det visade sig att det fanns pengar över i budgeten frampå årsslutet i fjol. Nu har många andra förskolor i skolområdet sett Sörbygårdsgängets personal och blivit inspirerade.
– Vi får väl se hur det går, om det kan spridas inom hela kommunen. Och ännu får ingen av oss skor. Det kanske är nästa steg, säger Pia Pettersson.