Att undervisa utifrån ett hjärnperspektiv är ingenting nytt för Annika Harrysson, lågstadielärare på Kungshamns skola i Sotenäs kommun.
Under flera år har hon arbetat med »Projekt Eureka«, som går ut på att konkretisera abstrakta begrepp inom exempelvis matematiken genom konst, musik och drama.
— På så sätt jobbar eleverna med många hjärncentra samtidigt. Genom syn, hörsel, känslor, färg och form aktiverar vi så många sinnen som möjligt för att skapa mening.
— Vi har inom projektet även diskuterat med forskare i neurologi om hur man bäst ställer frågor för att utveckla elevernas förståelse.
Metoden kan exempelvis gå till så att området geometri inleds med att klassen tittar på och diskuterar konstverk som grundar sig i geometriska former. Därefter för Annika Harrysson in matematiska begrepp utifrån konstverket, som vinklar och diagonaler.
— Tanken är att ta ned begreppen från den abstrakta nivån innan vi börjar med matteboken och de mer teoretiska uppgifterna.
Eleverna får sedan göra egna konstverk inspirerade av originalet och ska även skriva och berätta om dem.
— Då ska de använda de matematiska begreppen i sina beskrivningar. Det blir en utvärdering av hela momentet eftersom vi ser direkt om eleverna har förstått de begrepp de använder, säger Annika Harrysson.