Gymnasielärare i Göteborg har hört av sig till facket om den tunga arbetsbördan som åtgärdsprogram kan medföra. När många elever ska utredas riskerar åtgärdsprogrammen att bli bristfälliga, menar Lärarförbundets skyddsombud Peter Olsson.

– Lärarna känner att de har mycket att göra. De känner dessutom att de inte har tillräcklig kompetens för detta. Vi befarar att åtgärdsprogrammen blir av sämre kvalitet vilket i slutändan gör att eleverna blir lidande, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Göteborg.
För yrkeslärare kan arbetsbördan bli extra tung, eftersom andelen elever som riskerar att inte nå målen är större på yrkesutbildningarna, menar Peter Olsson och påpekar att problemet inte är unikt för Göteborg. Lärare i andra delar av landet har berättat samma sak.
I sitt skriftliga utlåtande har Lärarförbundet i Göteborg också synpunkter på att lärare ansvarar för att samla in information om elevers eventuella sociala, psykologiska och medicinska bekymmer. Det är ett uppdrag som lärare varken kan eller ska ha, menar Peter Olsson.
– Det ska elevhälsoteam eller rektor göra. Det är orimligt att det till exempel ska ligga sekretessstämplade psykologutredningar på lärarens bord som läraren inte ens får läsa. Då riskerar vi att åtgärdsprogrammen blir ofullständiga, säger Peter Olsson.
Per-Olof Artberg, undervisningsråd på Skolinspektionen, har inte hört något om att det skulle finnas brister i åtgärdsprogram på grund av att lärare har för mycket att göra. Han bekräftar att det är tillåtet för rektorer att ge lärare ansvaret för utredningarna.
– Ibland kan det kanske till och med vara bättre och effektivare om lärarna, som arbetar nära eleverna, får möjlighet att utarbeta åtgärdsprogrammen, säger Per-Olof Artberg.
Han påpekar att ett åtgärdsprogram ska uppfylla gällande krav oavsett vem som håller i utredningen.
Lärarförbundet i Göteborg diskuterar med arbetsgivare och utbildningsförvaltningen om det ska finnas en central skrivelse som reglerar vem som har ansvaret för utredningarna kring åtgärdsprogram. Det var vid Yrkes pressläggning oklart om eller när en sådan skrivelse kommer.
En av Göteborgsskolorna det gäller är Lindholmens tekniska gymnasium. Mats Altby, rektor för el- och energiprogrammet, vill inte diskutera pågående överläggning eller enskilda fall. Rent generellt ser han inte problemet eftersom klassföreståndarens arbetsuppgifter är reglerade i en lokal överenskommelse på skolan. Med den som utgångspunkt är det rimligt att lärarna deltar i utredningen kring åtgärdsprogram eftersom det ingår i jobbet som klassföreståndare, menar han.
– Vi för alltid en dialog om arbetsuppgifterna är rimliga eller inte och det har vi gjort i det här fallet, säger Mats Altby.
Lärare på skolan har hört av sig till sitt fackförbund för att de inte tycker att arbetsbördan känns rimlig. Hur känner du inför det?
– Inget mer än att det finns en överenskommelse. Jag skulle tro att det är så på din arbetsplats också att om man har problem med att klara jobbet så går man till sin chef. Jag har inga sådana indikationer från mina medarbetare. De har inte suttit ned vid mitt skrivbord och diskuterat detta, säger Mats Altby.