Ett tvärvetenskapligt projekt på Göteborgs universitet ska göra att forskning om barns inlärningsförmåga utnyttjas mer i klassrumsundervisningen. Nya forskningsresultat når alltför sällan hela vägen dit.
– Forskning om lärande publiceras ofta i separata kanaler, utan tvärvetenskapliga utbyten. Det har skapat en kunskapsklyfta inte bara mellan olika vetenskaper, utan också när det gäller vilka frågeställningar som prioriteras, säger Georg Kuhn, professor i neurovetenskap och drivande i den nya satsningen, i ett pressmeddelande.
Projektet ska ta fasta på de senaste rönen inom pedagogik, ämnesdidaktik, psykologi och neurovetenskap för att hjälpa lågstadieelever att räkna och läsa bättre. Det handlar bland annat om upptäckten att den kognitiva förmågan kan tränas, och om nya rön kring hjärnans anpassningsförmåga. Man har hittat samband mellan inlärningsförmåga och mental hälsa, näringslära och kardiovaskulär hälsa.
– Genom att starta ett samarbete mellan lärare och forskare från olika områden hoppas vi kunna överbrygga klyftorna, säger Georg Kuhn.
Det är Stena-stiftelsen i Göteborg som donerat 11,5 miljoner kronor till projektet. Bland annat införs en ny universitetskurs för lärare.
Lotta Holmström TT