Bubblande, förväntansfulla elever som skuttar in i slitna, stökiga lokaler. Det är vad Benny Petersson, lärare i idrott och hälsa, möts av en vanlig morgon.
Vilken är din drivkraft i arbetet?
– Det är glädjen att se när barn och ungdomar lyckas uppnå någonting som de har jobbat för. När de plötsligt kan göra något med sin kropp, till exempel slå en kullerbytta, eller behärskar något annat motoriskt moment. Själva resultatet är belöningen och det ger dem en omedelbar glädje. Det är härligt att se deras lycka och känna att jag på något sätt har hjälpt dem att klara det.
Hur kom det sig att du blev lärare i idrott och hälsa?
– Jag började som ungdomsledare inom skytte och gymnastik. Ganska tidigt kom jag på att jag ville jobba med barn och gick därför barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Där föddes tanken på att bli lärare i idrott och hälsa och jag siktande in mig på det. Så småningom flyttade jag från Småland till Stockholm för att utbilda mig till lärare på Idrottshögskolan.
Vad gör dig glad under en arbetsdag?
– Det är härligt att varje morgon mötas av tjugotalet glada barn som förväntansfulla springer in i gympasalen och frågar: ”Vad ska vi göra i dag?” Jag tror att det är få lektioner i andra ämnen som börjar på det sättet. På senare tid har jag bara haft elever upp till årskurs fem och de är väldigt entusiastiska. De älskar ämnet och deras positivitet smittar av sig.
Vad tycker du sämst om med ditt jobb?
– Jag måste nog säga lokalerna … Att förfoga över en sliten lokal i allmänt dåligt skick som egentligen bara är till låns. Efter klockan fyra används den till annan verksamhet och det ser aldrig likadant ut när jag kommer på morgonen som när jag lämnade dagen före. Det kan kännas tungt.
Var hämtar du ny energi?
– Dels från eleverna när jag möter dem på morgonen. Men utanför jobbet är det definitivt genom träning. Träning är ett måste för mig, jag får ur mig negativ energi och hämtar in ny, positiv. Om jag inte rör på mig blir jag trött och orkar ingenting.
Det funkar för mig och jag är sällan sur och butter på jobbet. Ofta får jag höra av barnen att jag ”alltid är glad”. Det är kul att uppfattas som positiv – även om jag ibland själv kan tycka att jag tillrättavisar och tjatar …
Vilken fråga tycker du är mest angelägen just nu?
– Tre frågor diskuteras mest. Dels är det den låga lärarlönen, dels är det alla förändringar genom Lgr 11 – och dels är det lärarlegitimationen. Den senare är nog den som jag personligen tycker är mest angelägen. Jag tycker att det är viktigt med behörighet.
Legitimationskravet ökar standarden på personalen och i förlängningen skolan. Samtidigt förstår jag att kravet kommer att röra om det ordentligt i organisationerna – men när det väl har satt sig är jag övertygad om att det kommer bli bra.