Lärarnas Riksförbund kräver att det ska införas lägstalöner för legitimerade lärare. Lärarförbundet varnar för att utspelet kan skada förhandlingarna.
– Detta var inte något särskilt klokt utspel, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samförhandlar gentemot Sveriges Kommuner och Landsting i avtalsförhandlingarna för 200.000 lärare och har gått in i avtalsrörelsen med ett gemensamt yrkande. Men mitt i avtalsförhandlingarna gjorde Lärarnas Riksförbund på torsdagen ett eget utspel om lärares löner.
Förbundet kräver bland annat att legitimerade lärare ska få lägstalöner som ligger 10.000 kronor över dagens nivå, att karriärsteg för lärare införs med garanterade löneökningar på minst 25 procent och att obligatoriska lönesamtal införs.
– Om det blir låsningar hos arbetsgivarna på grund av sådana utspel ökar inte förutsättningarna för ett framgångsrikt samarbete i avtalsrörelsen. Att kräva olika nivågarantier kan ju uppfattas som ett steg i från individuell lönesättning, säger Mathias Åström.
Är utspelet till nackdel i avtalsförhandlingarna?
– Det är klart att om vi får en diskussion med arbetsgivarna huruvida vi står upp för den individuella lönesättningen eller ej, så tar det kraft och energi. Då är ett sådant utspel till direkt nackdel för vår avtalsrörelse, det är det ingen tvekan om.
Lärarnas Riksförbunds presschef Zoran Alagic hävdade på torsdagen den 3 maj att dessa krav förs fram i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting. Men det förnekar Mathias Åström. Senare tog LR:s presschef tillbaka de uppgifterna.
Lärarnas tidning har utan framgång sökt ordföranden för Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner för en kommentar.
Stefan Helte