Anders Sundén tvingas plugga på kvällar och helger vid sidan av heltidsjobbet för att bli fullt behörig på sin tjänst. Kommunen betalar bara böcker och vissa resor.
— Jag tror att arbetsgivarna bara ser till kostnaden för lärarens utbildning och inte till vinsten av att eleverna får bättre uppdaterade lärare, säger Anders Sundén.
Han har en lärarexamen med behörighet i ämnet trä- och metallslöjd. Utöver slöjd undervisar han sedan 15 år i teknik utan att vara behörig i ämnet.
Sedan tidigare har han läst 30 högskolepoäng i teknik och läser nu in de sista 15 högskolepoängen (motsvarande en halv termin på heltid) han behöver för att bli behörig även i det ämnet.
— Jag kan inte tänka mig att fortsätta undervisa i teknik om jag inte får sätta betyg på mina egna elever.
Kursen som Anders Sundén läser ges på halvfart inom ramen för Lärarlyftet 2 på Karlstads universitet. Den ges på distans med några gemensamma träffar på universitetet.
Något större ekonomiskt stöd får han inte från kommunen. Arbetsgivaren står för kurslitteraturen och han får låna skolans leasingbil för de tio milen mellan hemorten Lesjöfors och Karlstad.
— Men bara om den är ledig. Jag får ingen ersättning om jag tar min privata bil, säger han.
Eftersom han arbetar heltid under studierna måste allt arbete med att läsa litteratur och skriva inlämningsuppgifter ske på kvällar och helger.
Han tycker att kursen ger honom mycket, bland annat i området robotteknik där han får nya kunskaper som han får stor användning av i undervisningen.
— Jag vill göra ett bra jobb och läsa så mycket som möjligt nu när jag väl går en kurs. Det är tufft och man har ett liv utanför arbetet också. Man får verkligen styra upp sin fritid, säger han.
Under våren är han den ende deltagaren från Filipstads kommun på Lärarlyftet 2.
— Det är viktigt att man som lärare har rätt utbildning och är uppdaterad i sitt ämne. Tyvärr får man ingen uppmuntran till det från kommunen. De driver inte på alls och det kommer de att förlora på i slutändan.
Filipstads barn- och utbildningschef Ulf Almquist säger att kommunen inte har råd att finansiera lärarnas deltagande i Lärarlyftet 2.
— Vi klarar inte av en sådan satsning. Det är staten som har beslutat om reformen, och då borde staten skjuta till mer pengar för att ge kommunerna möjligheter att genomföra de insatser som behövs, säger han.
Ulf Almquist håller med Anders Sundén om att kommunen än så länge har agerat avvaktande, delvis på grund av problemet med finansieringen. Och det är långt ifrån klart hur alla Filipstads lärare ska ha rätt behörighet till 2015.
— Det är en besvärlig situation som vi i dagsläget inte har någon lösning på.