Regeringen har utsett fem pilotkommuner som ska arbeta med att förbättra situationen för romer. Skolan är ett av utvecklingsområdena som prioriteras.
Göteborg, Helsingborg, Linköping, Luleå och Malmö har utsetts av regeringen att bli pilotkommuner för romsk inkludering. Verksamheten ska pågå under 2012-15 och resultera i goda exempel som sedan kan spridas över landet.
Målet på lång sikt är att få fler romer att gå ut skolan och få ett jobb.
– Den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.
Skolverket kommer också att medverka i satsningen genom att identifiera romska barns och elevers situation i pilotkommunerna. De ska också ta fram en särskild utbildning för ett 20-tal brobyggare inom förskola, förskoleklass och grundskola i dessa kommuner.
Tomas Winman, universitetsadjunkt i pedagogik på Högskolan Väst, leder flera forskningsprojekt om integration och har i sitt arbete även fokuserat på just romers situation. Han tycker att det är rätt att rikta en satsning mot en grupp som generellt har svårt att etablera sig i samhället.
– Det är bra att man satsar på utbildningen för de romer som är utanför. Men det är viktigt att stödet ges i den vanliga skolan och inte i speciella klasser eller grupper enbart för romer, säger han.
Förutom utbildning ska utvecklingsarbetet ske inom områdena arbete, hälsa och social omsorg. För att bygga upp verksamheten kommer de fem utsedda kommunerna att få ett bidrag på 700.000 kronor.
– För att det ska bli en verklig förändring måste kommunerna jobba med sin organisation och med att förändra strukturer. 700.000 kommer absolut inte räcka till de behov som finns, men ska man se det positivt är det i alla fall mer pengar än de fick förra året då de inte fick något alls, säger Thomas Winman.