Vågar någon protestera när lönen är individuell? Det frågar Börje Eriksson som varnar för ökad stress och konkurrens.
Lärarnas tidning (5/12) rapporterar att läraryrket är det mest stressiga enligt TCO:s stressbarometer. Senare i tidningen läser jag: »Att få arbetsgivarna att börja premiera duktiga lärare så att spridningen ökar är vår största utmaning.«
Finns det ett samband? Enligt Arbetsmiljöverket har arbetsskadorna orsakade av stress ökat med fyra gånger sedan 1997.
Att ökad konkurrens förbättrar resultat, tror jag att vi alla förstår om vi tittar på idrotten.
Skillnaden är att inom idrotten skapas tydliga regelverk och stenhård kontroll mot fusk. Om till exempel skidåkaren Mühlegg i OS 2002 fått behålla sina medaljer, trots att han var dopad, riskerade man en allt sjukare jakt och en allt sjukare idrottsrörelse.
Arbetsmiljöverket har på samma sätt som Arbetslivsdelegationen konstaterat att vuxenmobbning är ett stort problem, speciellt i den offentliga sektorn — där skolan pekas ut. Närmare 10 procent av de anställda anger att de varit utsatta för personlig förföljelse.
Stress i arbetet uppmuntrar primitiva beteenden, som ryktesspridning, och utlöser försvarsmekanismer som kan leda till att syndabockar utses, skriver man vidare.
Vi vet alla att avundsjuka är en farlig sjukdom. Hur rättvis är den individuella lönen och allas tävlan mot alla? Vågar någon protestera när felaktigheter begås?
En undersökning från 2008 visar att 70 procent av friskoleanställda och 53 procent av kommunalt anställda lärare inte skulle våga uttala sig offentligt om de var missnöjda med sin arbetsgivare.
Hur hanterar Lärarförbundet den betingade reflexen av tystnad och lojalitet när husse viftar med pengapåsen?
Det är några som vill öka tempot men inte stå till svars och betala för de skador som orsakas.
Jag vill att mitt fackförbund kraftfullt verkar för en bättre fungerande arbetsmiljölagstiftning och drägliga arbetsvillkor. Jag hoppas med den här texten initiera en debatt om psykosociala arbetsmiljöproblem, ökande tystnad och rädsla.