Färre elever väljer JB Educations gymnasieskolor och det kan bli aktuellt med uppsägningar av lärare.
Lärarförbundets riksavdelning på JB Education har fått in flera framställningar från lokala gymnasieskolor inom koncernen om förhandlingar om arbetsbrist.
Finns det risk för uppsägningar?
– Ja, den risken finns ju. Men förhandlingarna är i ett inledande skede och jag vill inte föregå dem, säger Karolina Nilsson, ordförande i Lärarförbundets riksavdelning på JB Education.
Bakgrunden till den befarade arbetsbristen är att färre elever väljer JB Education inför nästa läsår. Karolina Nilsson vill inte ange några siffror, men säger att det handlar om en stor minskning. Hon påpekar samtidigt att niondeklassarna fortfarande inte har gjort sina slutgiltiga gymnasieval.
Att JB Education tappar elever förklarar hon dels med att gymnasieeleverna generellt blir färre nästa år, dels med den senaste tidens debatt om friskolor.
– Medieklimatet har säkert påverkat söksiffrorna.
Skolinspektionen släppte den 11 april en tillsynsrapport, som skarpt kritiserade flera gymnasieskolor inom JB Education. Skolorna fick kritik för att många elever går ut utan godkända betyg i alla ämnen. Dessutom domineras undervisningen ofta av självstudier utan att eleverna får det stöd och den stimulans som de behöver.
Nyligen avgick JB Educations VD Susanna Marcus.
Enligt Mikael Lundberg, kommunikationsansvarig på JB Education, har avgången inget att göra med de lägre söksiffrorna.
– Susanna Marcus valde att avgå som VD eftersom hon fullgjort de uppdrag hon fick när hon rekryterades, säger Mikael Lundberg.
Lärarförbundets riksavdelning inom JB Education är nystartad och får alltså en rivstart.
– Vi ska se till att allt går rätt till i förhandlingarna och att vi kan tillvarata våra medlemmars rättigheter så mycket som möjligt, säger Karolina Nilsson.
Stefan Helte