Ska utbildade lärare som har vikarierat som obehöriga kunna räkna vikarietiden för att få fast jobb? Ja, svarar Lärarförbundet. Nej, säger Stockholms stad.

— Arbetsgivarna hävdar att skollagens behörighetsregler ger utrymme för en annan tolkning av lagen om anställningsskydd. Men för oss är det självklart att lärare ska ha samma skydd av lagen som andra yrkesgrupper, säger Sally Gordon, regionombudsman för Lärarförbundet.
Det ena målet handlar om en utbildad förskollärare som från 2008 och två år framåt omväxlande har vikarierat som behörig förskollärare och som obehörig lärare vid en skola i Stockholm.
När två år hade gått borde förskolläraren ha blivit fast anställd, menar Lärarförbundet och pekar på skyddsreglerna för visstidsanställda i lagen om anställningsskydd, Las.
Enligt femte paragrafen i Las ska en tidsbegränsad anställning efter två år övergå i en tillsvidareanställning.
Men den utbildade förskolläraren fick ingen fast anställning. Lärarförbundet hävdar därför att Stockholms stad har brutit mot Las och kräver ett skadestånd på 120 000 kronor.
Både de lokala och de centrala förhandlingarna mellan Lärarförbundet och Stockholms stad/Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har slutat i oenighet. Därför stämmer Lärarförbundet Stockholms stad inför Arbetsdomstolen.
Varken Stockholms stads eller SKL:s representanter vill kommentera saken. Men i protokollet till de lokala förhandlingarna framgår det att arbetsgivaren anser att vikariaten inte ska räknas samman, eftersom förskolläraren har varit obehörig när han har vikarierat som lärare.
— Det är ett obegripligt resonemang att Las gäller ibland men inte ibland för just gruppen lärare, säger Sally Gordon som har förhandlat för Lärarförbundets två medlemmar.
Det andra målet handlar om en yrkeslärare som har arbetat vid ett gymnasium i Stockholm sedan 2007.
Till att börja med var han obehörig. Då fick han en tidsbegränsad anställning, i enlighet med skollagens bestämmelser om att bara behöriga lärare får tillsvidareanställas.
Men läraren vidareutbildade sig och blev behörig 2010. Eftersom han hade uppnått behörighet och eftersom han hade arbetat i mer än två år borde han då i enlighet med skyddsregeln i Las ha fått en tillsvidareanställning, hävdar Lärarförbundet.
Stockholms stad hävdade i förhandlingen att det inte finns något stöd i Las för att en tidsbegränsad anställning ska övergå i tillsvidareanställning när en lärare blir behörig.