I Sundsvall finns ett 60-tal tillsvidareanställda lärare med lokal dispens. Nu sägs de första upp med hänvisning till arbetsbrist.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
De aktuella lärarna har gått en kortare utbildning som kommunen köpte av Mittuniversitetet när det var lärarbrist och man hade många obehöriga på skolorna. Senaste kullen gick för tio år sedan och läste delar av det allmänna utbildningsområdet under ett och ett halvt år samtidigt som de jobbade.
När det nu är övertalighet på gymnasiet, till följd av minskande elevkullar och friskoleetableringar, går kommunen efter behörighet och inte efter anställningsår när man gör sig av med folk.
— Vi räknar med att säga upp fyra—fem obehöriga, trots att de har längre anställning än andra. Sedan gör vi en sedvanlig omplaceringsutredning och så får vi se vad som händer, säger Monica Sahlberg, personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall.
Att hjälpa personerna till en hel lärarutbildning har kommunen inte råd med, enligt henne.
Björn Pehrson har jobbat som lärare sedan 1998 och innan dess på fritidshem i många år. Han är en av dem som fick lokal dispens efter att ha gått den så kallade brist-lärarutbildningen.
Nu jobbar han på Korstaskolan, en liten F—6-skola, och undervisar i SO, teknik, matte och svenska i flera
klasser på mellanstadiet. Tidigare har han varit klasslärare. Han har ingen formell utbildning i ämnena men har läst själv och gått fortbildningskurser.
Kommunen har tidigare sagt att bristlärarna är anställda på samma premisser som alla andra.
— Men när legitimationen gick igenom och rektorn blev tillsagd att se över behörig-heten på skolan började jag ana att jag skulle bli diskvalificerad, säger Björn Pehrson.
Några uppsägningar har han inte hört talas om men skolan har för stor kostym för elevantalet och övertaligheten diskuteras. Vad ska man titta på — antal anställningsår eller den utbildning folk har?
— Jag känner plötsligt att jag sitter löst och att tillvaron är osäker. Jag är inte i den åldern att jag vill lägga flera år på att bli något jag varit i snart 15 år, säger Björn Pehrson som är 51 år och har fru och barn.
Kollegan Peter Eriksson är lokalombud för Lärarförbundet på Korstaskolan och behörig matte/NO-lärare med engelska som tillval.
Eftersom skolan är liten och enparallellig med en lärare i varje klass blir det oundvikligen så att han går in i andra ämnen.
— Jag undervisar i svenska fast min behörighet definitivt inte räcker till på mellanstadiet och jag har även hemkunskap. Vi är en för liten enhet för att kunna ta in behörig personal i alla ämnen när det gäller få timmar, säger han.
Sundsvall slår nu ihop skolor till större enheter och Peter Eriksson ska kolla upp möjligheterna att läsa in hemkunskapen.
Men han är inte orolig för egen del.
— Matten och NO:n i våra tre mellanstadieklasser räcker till mer än en tjänst, säger Peter Eriksson.
Enligt personalchefen Monica Sahlberg har kommunen jobbat i flera år med att se till att de behöriga lärarna är placerade på rätt tjänster. Därför har man inget stort problem med folk som undervisar i ämnen/årskurser de inte har examen för.
— Om en SO-lärare undervisar i historia utan att ha tillräcklig utbildning i ämnet är vår möjlighet att hjälpa till att bredda behörigheten större, säger hon.