En tuff arbetsmiljö med stress och för hög belastning. Så beskrivs skolledarnas vardag i en rapport från Arbetsmiljöverket, som har granskat 52 kommuner. I Borås har tillsynen redan lett till förbättringar.
Pressade rektorer och larm från skyddsombuden gjorde att Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt bestämde sig för att granska skolledarnas situation närmare. Under 2009 och 2010 undersökte 14 inspektörer förskolechefers och rektorers arbetsmiljö i sammanlagt 52 kommuner. Resultatet från tillsynen publicerades i början av året och bilden som tonar fram i rapporten är dyster. Många skolledare har för hög arbetsbelastning och gruppen har ofta glömts bort i kommunernas systematiska arbetsmiljöarbete. Bristerna framstår snarare som regel än undantag: nio av tio kommuner fick krav på sådant de var tvungna att åtgärda.
Kraven har i stort gått ut på två saker: dels att kommunerna blir bättre på att följa rektorernas arbete och inkludera dem i ett systematiskt arbetsmiljöarbete, dels att kommunerna avlastar rektorer så att de får en drägligare vardag.
Det är många faktorer som bidrar till att arbetsbelastningen är hög i dag, konstaterar Pia Johansson, arbetsmiljöinspektör. Skolledare har till exempel många typer av arbetsuppgifter, en kommunal och en statlig uppdragsgivare, många relationer och dagliga kontakter att hantera, och många anställda. De har ibland tunga elevvårdsärenden som dyker upp plötsligt och som drastiskt ökar arbetsbelastningen. Dessutom befinner sig skolledarna i en verksamhet med högt förändringstryck som kräver eftertanke för att det inte ska skapas stress i hela organisationen.
Eftersom situationen är komplex vill inspektörerna på Arbetsmiljöverket inte uttala sig om hur man bör lösa den.
– Det är svårt att säga något generellt för det ser så väldigt olika ut, säger Pia Johansson.
Det går till exempel inte att säga en siffra för hur många anställda en rektor bör ansvara för, eftersom arbetsbördan också beror på vilka övriga uppgifter rektorn har samt hur det administrativa stödet ser ut.
I flera kommuner har tillsynen redan lett till förbättringar, som i Borås där det tidigare fanns rektorer med ansvar för cirka 70 anställda. I samband med tillsynen såg man över organisationen, anställde fler rektorer och intendenter, samt fördelade om uppdrag. I dag har skolledarna i regel mellan 20 och 35 underställda, berättar Joakim Cannerfors, områdeschef för stadsgemensam förskola och skola i Borås.
– Allt är inte guld och gröna skogar här för det, men det är helt klart ett steg i rätt riktning! säger Joakim Cannerfors.
I Tranemo och Herrljunga utfärdade Arbetsmiljöverket ett föreläggande om vite på 100 000 och 150 000 kronor i samband med tillsynen. Bland annat krävde inspektörerna att kommunerna klargör hur rektorerna ska prioritera sina arbetsuppgifter när tiden inte räcker till. Tranemo har fram till slutet av mars att vidta åtgärder och Herrljunga till början av juni.