Jag minns när jag tvingades överge min skrivmaskin för att skriva på den nya datorn. Det är nu över tjugo år sedan, och i dag tar den digitala världen allt större plats. Skolan har förändrats radikalt med datorer, surfplattor och andra digitala lärverktyg. Men det ser väldigt olika ut. Vissa skolor är så kallade en till en där varje elev har en egen dator. I andra skolor får flera elever samsas runt en dator. Samma gäller för lärarna, där tillgången på datorer varierar. Utan egen arbetsdator kan det bli svårt att dokumentera, omvärldsbevaka och mejla till föräldrar. I det här numret av Specialpedagogik har vi tittat på vad datorer, mobiltelefoner, surfplattor och annan digital teknik betyder för inlärningen. För någon månad sedan rasade en debatt om faran med att surfplattor kommer att ersätta böcker och pennor.
En av de forskare som vi har intervjuat anser att vi i dag vet för lite om hur läs- och skrivförmågan utvecklas av datoranvändning för att kunna säga när och i vilka sammanhang det är bra att ta hjälp av datorn i undervisningen.
En annan läsforskare betonar att behoven måste styra när en skola satsar på att köpa in datorer eller surfplattor. Och då är det viktigast att elever i behov av särskilt stöd får använda den nya tekniken.
I Snösätraskolan utanför Stockholm märker lärarna många fördelar med att använda surfplattor. Eleverna kommer snabbt igång med att bilda ord och meningar och de knäcker läskoden tidigt.
Med den nya metoden har vi fått med alla på tåget, säger en av lärarna.
Och på tal om den digitala tiden: gå gärna in och gilla oss på Facebook, där du söker på tidningen Specialpedagogik.