Hållbar utveckling. En hel del lärare, och andra också för den delen, ser plågade ut när ämnet kommer på tal. Det är inte så att engagemanget har dött, inte egentligen. Det är ju viktigt. Men det känns ofta lite trist. Det ligger en kall, våt filt av strandade klimatförhandlingar, bristfällig källsortering och en allmän känsla av skuld över alltihop. I klassrummet är det ofta svårt att förmedla entusiasm i stället för hopplöshet och domedagsstämning.
Känner du igen dig? Då hoppas jag att du får inspiration av vårt tema, som vi kallar Hållbar geografi. De skickliga lärarna och forskarna som vi har pratat med betonar att spännvidden i begreppet hållbar utveckling är mycket större än vi ofta tänker på och att de ekonomiska och sociala aspekterna är lika viktiga som den ekologiska. Kommer vi ihåg att tänka på det sättet, tycker jag att allt lyfts en nivå.
Dessutom verkar de överens om att en av lärarens viktigaste uppgifter när det gäller dessa frågor är just att inge hopp. Vi kan alla göra vår del för att påverka! Det går att förbättra sakernas tillstånd!
Jag tar också till mig det som flera forskare säger om geografiämnet: Om det bara får vara det moderna och breda ämne som det ska vara enligt läroplanen, med en fot i naturveten-skap och en i humaniora, så kommer det också att kännas angeläget för eleverna. Det finns allt att vinna på det.